Deutsche Welle – Εύθραυστη ισορροπία ενόψει των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Deutsche Welle – Εύθραυστη ισορροπία ενόψει των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Ξεκινούν μετά από πέντε χρόνια οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας στην Κων/πολη. Οι δύο πλευρές αναμένεται να διατυπώσουν πάγιες θέσεις και να ορίσουν πιθανώς ημερομηνία για τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα.

Μετά από πέντε χρόνια ξεκινά στην Κωσταντινούπολη ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μια δύσκολη χρονιά που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, με πολλές εντάσεις κι ακόμη περισσότερα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα. Εντούτοις οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι υπάρχει θέληση για βελτίωση των σχέσεων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για μια «ευκαιρία», τόνισε όμως ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει «την επιθετική γραμμή» και να αναζητήσει τον διάλογο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ θα απαιτηθούν περισσότερα από την Τουρκία πέρα από την χαλάρωση των τόνων και την απομάκρυνση των ερευνητικών πλοίων από τα διαφιλονικούμενα ύδατα προκειμένου να σταματήσουν οι εκκλήσεις κρατών-μελών για αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία –κάτι που θα συζητηθεί ξανά τον Μάρτιο.

Διατύπωση θέσεων και νέο ραντεβού

Άγκυρα και Αθήνα παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών προβαίνουν πάντως σε κινήσεις, οι οποίες δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία. Ο Ταγίπ Ερντογαν επόπτευσε το προηγούμενο Σάββατο την καθέλκυση της πρώτης τουρκικού σχεδιασμού και κατασκευής φρεγάτας κλάσης «Ιστανμπούλ».

Η Ελλάδα από την πλευρά της ανήμερα των διερευνητικών υπογράφει την αγορά των γαλλικών μαχητικών Ραφάλ, ενώ παράλληλα συνέρχεται η σύνοδος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου του Μαρτίου.

Με τις δηλώσεις του Χουλούσι Ακάρ το Σάββατο η Άγκυρα επανέλαβε την σταθερή στάση της για τα θέματα του Αιγαίου και ζήτησε να γίνουν από την Ελλάδα σεβαστά τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε αυτό το κλίμα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα συνέλθουν για να διατυπώνουν τις θέσεις τους, να δουν που υπάρχουν συγκλίσεις και πιθανώς να ορίσουν την ημερομηνία του επόμενου γύρου που θα πραγματοποιηθει στην Ελλάδα.

Deutsche Welle – Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη – Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter