Πώς βλέπει η Γερμανία την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα; Όπως γράφει η Deutsche Welle, «η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ήταν αποκαλυπτική χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα νέο. Ειλικρινής, απλή και καταχειροκροτούμενη. Απέδειξε γιατί λείπει από την γερμανική πολιτική»:
Αν έλεγε κανείς το 2010, το 2012 ή στις αρχές του 2015 ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μιλούσε σε μια εκδήλωση στην Αθήνα και θα εισέπραττε τόσο θερμό χειροκρότημα, θα τον έλεγαν τρελό. Κι όμως στη χθεσινή συζήτηση με το διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά με αφορμή την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ελευθερία», η πρώην καγκελάριος κέρδισε το κοινό με την ψυχραιμία της, τον ελαφρύ αυτοσαρκασμό της και κυρίως επειδή μιλούσε σαν κανονικός άνθρωπος.

Χωρίς τον φανερό ή κακοκρυμμένο ναρκισσισμό πολλών ηγετών, χωρίς τις κορώνες περί αρχών και αξιών, αλλά και χωρίς τον κυνισμό που θα περίμενε κανείς από μια χαλκέντερη τεχνικό της εξουσίας που κατάφερε να εκλεγεί τέσσερις φορές καγκελάριος και να αντιμετωπίσει με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να συγκρουστεί ανοιχτά μαζί τους, αλλά και χωρίς να το ρίξει στην κολακεία. Κερδίζοντας πάντοτε, έστω κάτι λίγο για τους ανθρώπους που εκπροσωπούσε.
«Με εντυπωσίασε η αντοχή των Ελλήνων»
Η Άνγκελα Μέρκελ βομβαρδίστηκε κυριολεκτικά με ερωτήσεις για την ελληνική κρίση, για τον τρόπο που την αντιλήφθηκε και την αντιμετώπισε, χωρίς να αποκαλύψει τίποτε καινούργιο, από τα όσα γράφτηκαν τόσο στα γερμανικά όσο και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από το 2009 μέχρι και το 2018 και χωρίς να κάνει σε τίποτε αυτοκριτική. Ούτε καν στο τέλος της δίωρης συζήτησης όταν ο Παπαχελάς την ρώτησε εάν έχει την ανάγκη να ζητήσει κάποια συγγνώμη. «Με εντυπωσίασε η αντοχή των Ελλήνων, είναι ισχυρός λαός έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτόν», ήταν ο τρόπος της να απαλύνει την άρνηση.
Κατά τα άλλα, η πρώην καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το 2009 άργησε να καταλάβει πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας επειδή ήταν απορροφημένη με τις εκλογές και τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Επανέλαβε ότι δεν μετανιώνει που επέμεινε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ελληνικά πακέτα «διάσωσης» επειδή, όπως λέει, είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία του ΔΝΤ με τις κρατικές χρεοκοπίες απ’ ό,τι στην Κομισιόν.
Υπογράμμισε πως ό,τι και να έλεγε ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – τον οποίο πάντα λάμβανε υπόψη της- η ίδια δεν ήταν ποτέ υπέρ του Grexit. Και προσπάθησε να εξηγήσει με λόγια απλά και χωρίς διδακτισμό, ότι ποτέ δεν ήταν αυτή που έπαιρνε μόνη της τις αποφάσεις. Είχε να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της, στο κοινοβούλιό της και βεβαίως στο -πανίσχυρο- Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
H… αδυναμία στον Τσίπρα
Αν και συμπληρώνει μια τετραετία εκτός πολιτικής και δηλώνει χαρούμενη γι αυτό – «δεν μου λείπουν οι Σύνοδοι Κορυφής, χαίρομαι που τώρα έχουν άλλοι την ευθύνη»– η Μέρκελ παραμένει προσεκτική στις διατυπώσεις της και πεπεισμένη οπαδός του διαλόγου και με τους αντιπάλους. Ήταν πολύ κομψή στην κριτική της για τους Έλληνες πρωθυπουργούς στα χρόνια της κρίσης, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον τελευταίο δεν παρέλειψε να επαναλάβει το σεβασμό της, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015, το οποίο και την σόκαρε, όπως είπε: «Ήταν το πιο παράξενο τηλεφώνημα της πολιτικής ζωής μου όταν μου είπε ότι πάει σε δημοψήφισμα». Ενώπιον του κοινού της «Καθημερινής», το οποίο στην πλειονότητά του θυμάται με φρίκη το δημοψήφισμα, η Μέρκελ τόνισε ότι ο Τσίπρας δεν προσπάθησε να την κοροϊδέψει, ότι «όσο μεγάλες κι αν ήταν οι διαφορές μας και οι δυο θέλαμε να βρούμε μια λύση», ενώ του πίστωσε ότι έβγαλε τη χώρα από την κρίση μετά τις εκλογές που κέρδισε το φθινόπωρο του 2015.
Μέρκελ θα λέτε και θα κλαίτε;
Εάν υποθέσουμε ότι η Μέρκελ είναι μια συνταξιούχος πολιτικός που νοιάζεται πρωτίστως για την υστεροφημία της, θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένη από την εμφάνισή της στην Αθήνα. Ενώ στο ζενίθ της κρίσης ήταν η πιο μισητή πολιτικός στην Ελλάδα – άντε δεύτερη μετά τον Σόιμπλε- χθες είδε να την καταχειροκροτούν. Όχι μόνο επειδή ήταν αστεία και ανθρώπινη στη συζήτηση με τον Παπαχελά. Αλλά κυρίως επειδή η σύγκριση με τους διαδόχους της στην ηγεσία της Γερμανίας και της Ευρώπης φαίνεται να είναι συντριπτικά υπέρ της.
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης
Ο Παπανδρέου απαντάει στη Μέρκελ: Τρεις και μισή αλήθειες και τρία διδάγματα
Γερμανία: Πυρά Μέρκελ κατά καγκελάριου Μερτς και AfD για το μεταναστευτικό