Deutsche Welle: Στην τελική ευθεία οι σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς

Deutsche Welle: Στην τελική ευθεία οι σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς

Απομένουν λιγότερες από 8 εβδομάδες έως τις εκλογές και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ζεσταίνει τις “μηχανές” για την τελική ευθεία. Οι πρώτες αφίσες είναι έτοιμες και ο Σουλτς περιοδεύει με αντίπαλο τις δημοσκοπήσεις.

Ο Χουμπέρτους Χάιλ έχει αυτόν τον καιρό ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ως γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι ο άνθρωπος-κλειδί του προεκλογικού αγώνα. Φέρει την ευθύνη για την καμπάνια, συντονίζει, εμψυχώνει και παράλληλα δεν πρέπει να χάνει τη γενικότερη εποπτεία. Και φυσικά πρέπει να δικαιολογεί τους πάντες και τα πάντα.

Πού είναι ο Μάρτιν Σουλτς;

Ο Χουμπέρτους Χάιλ, πάνω στη στενή σκηνή στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, έχει να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους. Τους παρουσιάζει τα πρώτα πέντε πλακάτ της προεκλογικής εκστρατείας με θέματα την οικογένεια, την εκπαίδευση, τις συντάξεις, την εργασία και την καινοτομία. Σύνθημα, η εξίσωση των αποδοχών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, δωρεάν παιδεία και συντάξεις αξιοπρέπειας. Θέματα που δεν εκπλήσσουν, φαίνεται εξάλλου και από τις αντιδράσεις. Πού είναι τα θέματα που απασχολούν αυτήν την εποχή τη Γερμανία, όπως το περιβάλλον και η κινητικότητα, ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος τον Χάιλ. Γιατί το SPD περιορίζει την εκστρατεία σε “εύκολα” θέματα, που δεν προκαλούν και δεν μαρτυρούν διάθεση επίθεσης κατά του πολιτικού αντίπαλου; Και πού είναι ο Μάρτιν Σουλτς; Το πρόσωπό του δεν υπάρχει σε καμιά αφίσα.

Ο Χάιλ δεν χάνει τη ψυχραιμία του. «Το SPD δεν θέλει να προκαλέσει φόβο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πρόσωπα με θλιμμένα χαρακτηριστικά στις αφίσες» λέει. «Πρόκειται για τη δικαιοσύνη, ένα από τα κεντρικά θέματα στον προεκλογικό αγώνα των Σοσιαλδημοκρατών, θα ακολουθήσουν πλακάτ με θέματα το μέλλον και την Ευρώπη». Η αφισοκόλληση συμπίπτει με την έναρξη της περιοδείας «Σουλτς Live Tour», όπως η σειρά συναυλιών που δίνουν συγκροτήματα της ροκ. Σε 30 ημέρες θα εμφανιστεί σε 60 συγκεντρώσεις, μια περιοδεία πάνω από 20.000 χιλιόμετρα. Η προετοιμασία της έγινε με μεγάλη ακρίβεια, το κόστος κυμαίνεται στα 24 εκατ. ευρώ, λίγο παραπάνω από το 2013. «Πρόσωπο, πρόγραμμα και περφόρμανς θα πρέπει να εναρμονίζονται για μια καλή εκστρατεία, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει» είπε ο Χάιλ εκπέμποντας αισιοδοξία.

500 συναντήσεις σε όλη την χώρα

Τα προγνωστικά όμως δεν αφήνουν περιθώριο για αισιοδοξία. Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, η κατρακύλα συνεχίζεται. Στην υποθετική περίπτωση που ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας, τον Μάρτιν Σουλτς θα ψήφιζε ένα ποσοστό της τάξης του 21%, που είναι το χαμηλότερο από αρχές Ιανουαρίου, από τότε που πήρε το χρίσμα της υποψηφιότητας. Την Άγκελα Μέρκελ θα ψήφιζε σταθερά ένα 52%. Στις κομματικές προτιμήσεις, η κατάσταση παραμένει ως έχει. Το SPD ψηφίζει ένα 22%, τη Χριστιανική Ένωση 40%. Σύμφωνα με το ινστιτούτο infratest dimap, 3/4 των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει το SPD. Ακόμη και ψηφοφόροι των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά» καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Ωστόσο, επωφελείται μόνο η Μέρκελ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του SPD θεωρεί ότι η καγκελάριος έχει κάνει καλή δουλειά.

Θα έχουμε επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού; «Σήμερα το κόμμα είναι πιο συσπειρωμένο στο πλευρό του Μάρτιν Σουλτς, μάχεται γι’ αυτόν και στο τέλος θα έχουμε επιτυχία» υποστηρίζει ο Χουμπέρτους Χάιλ και προσθέτει: «Σημασία έχει το τελικό σπριντ, γι’ αυτό είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

Αγώνας μέχρις εσχάτων, από πόρτα σε πόρτα, με προσωπικές συναντήσεις με δυνητικούς ψηφοφόρους και με ενεργοποίηση όλων, ακόμη και των μελών του προεδρείου. Από τη μία πλευρά της χώρας έως την άλλη, έχουν προγραμματιστεί 500 συναντήσεις σε πόλεις, αλλά και σε χωριά και κωμοπόλεις. Προπάντων όχι απελπισία και εγκατάλειψη, αυτή είναι η πιο βασική αποστολή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter