Deutsche Welle: Το Βερολίνο επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ

Deutsche Welle: Το Βερολίνο επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ

Στάση αναμονής τηρεί το Βερολίνο ενόψει του τελικού αποτελέσματος των εκλογών. Όσο περνά η ώρα όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί ασκούν κριτική στον Τραμπ, καλώντας τον να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του υποψηφίου του Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 270 εκλέκτορες στο Κολλέγιο Εκλεκτόρων για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμούν τα περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Εναλλακτική για τη Γερμανία, δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν μια αλλαγή σκυτάλης στο ΛευκόΟίκο, οι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Παράλληλα ωστόσο στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Ουάσιγκτον με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτικές οι σύντομες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD: «Θα πρέπει τώρα να γίνει η καταμέτρηση των ψήφων βάσει μιας διαδικασίας που έχει οριστεί εκ των προτέρων. Η αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας. Αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ»

«Ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες, αλλά και πόλωσης»

Από τη πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε: «Η προσέλευση των αμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ. Το ίδιο συνέβη ωστόσο και με την πόλωση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί με άμεση πρόσβαση στους ψηφοφόρους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία και το εκλογικό αποτέλεσμα». Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης αναφορικά με τη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Οι αμερικανικοί θεσμοί και η διάκριση εξουσιών έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι σε θέση να λειτουργούν ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες, αλλά και να αποσαφηνίζουν ζητήματα αναφορικά με τις δημοκρατικές αρχές».

Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαϊερ θεωρεί δεδομένο ότι η αβεβαιότητα για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών θα διαρκέσει ώρες ή ακόμα και μέρες: «Νομίζω ότι θα ξέρουμε ποίος είναι ο νικητής μόνο όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων, σημείωσε μετά από επαφές του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας και της συνδικαλιστικής οργάνωσης IG Metall με θέμα τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας και πρόσθεσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους και να μην προκαταλαμβάνεται μονομερώς».

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά Τραμπ

Πιο σαφής ήταν στις δηλώσεις της η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν, η οποία κατηγόρησε ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά». Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά μιλούν για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας». Τέλος ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε το βράδυ για «δραματική διένεξη» μεταξύ των αμερικανικών κομμάτων, η οποία ενδεχομένως να «περιορίσει επικίνδυνα την ευχέρεια πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων των ΗΠΑ».

Deutsche Welle – Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter