Δεξιά πολυκατοικία και με περικεφαλαία

Δεξιά πολυκατοικία και με περικεφαλαία

Οι βουλευτές των Σπαρτιατών με το «μαύρο» πηγαινέλα σε σχήματα από τη ΝΔ και ακροδεξιότερα

Οι 241.633 ψήφοι που έβγαλε από την κάλπη του Ιουνίου το κασιδιάρικο μόρφωμα Σπαρτιάτες επέτρεψαν να σέρνεται ξανά το φασιστικό μίσος στη Βουλή και στους δρόμους με ποσοστό 4,63%. Εκβράστηκαν μαζί με αυτές και πολιτικά βιογραφικά χρυσαυγίτικης κοπής με σχέσεις ενός «μαύρου» πηγαινέλα υποψηφίων ή βουλευτών του, οι οποίοι πέρασαν κατά καιρούς από σχήματα της Δεξιάς και ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή ή και στην αυτοδιοικητική.

Πάντως ακόμα μια φορά με τη χρυσαυγίτικη επανεμφάνιση στις εκλογές του Ιουνίου 2023 μέσω κόμματος-ρεζέρβα ο δημόσιος διάλογος για τον φασισμό και τις νεοναζί απολήξεις του εγκλωβίζεται περισσότερο σε νομικές προσεγγίσεις. Την ώρα που ο πολιτικός προβληματισμός για τη μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα (ακρο)δεξιά εντείνεται δεν λείπουν τα πολιτικά παιχνίδια, που ενίοτε ξεπηδούν από το Μαξίμου μαζί με αναβλύζοντα δάκρυα από όσους επιλέγουν με αυτά να θολώσουν την ευκολία της προβολής που πάντα παρέχουν ευκαιρίας δοθείσης σε τέτοια μορφώματα.

Ας μην προσπερνάμε ότι τα φασιστικά και νεοναζί μορφώματα είναι η πιο συστημική και αντιριζοσπαστική έκφραση του καπιταλιστικού συστήματος, που τα θάβει και τα ξεθάβει επικοινωνιακά για κάθε χρήση. Ας μην προσπερνάμε ότι έχει πολυκαιρίσει η αναμονή για την τελεσίδικη απόφαση μετά την πρωτόδικη καταδίκη στελεχών της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Ας μην προσπερνάμε ότι, κυρίως από το 2012 και μετά, ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις καταγράφουν πέριξ και άνω του 10%. Κυρίως ας μην προσπερνάμε ότι οι αστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις αντιλαϊκές πολιτικές και από κυβερνητικές θέσεις αναπαράγουν συνεχώς μέτρα εξυπηρέτησης του κεφαλαίου προσφέροντας ανακύκλωση λιτότητας για την κοινωνική πλειονότητα. Το δείχνει κατ’ εξακολούθησιν ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων και των εθνικιστικών με ρατσιστικό χρώμα θέσεων εκπαιδεύει στο «μαύρο». Αν κάτι μπορεί να βρεθεί απέναντι στους ακροδεξιούς και νεοναζί, είναι ένα κίνημα αντίστασης που θα αναβαθμίζει την πολιτική σε αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι εκλεκτικές συγγένειες

Με την είσοδο στη Βουλή του μορφώματος Σπαρτιάτες δεν κρύβονται οι εκλεκτικές συγγένειες – κι ας το προσπάθησε ο επικεφαλής τους Βασίλης Στίγκας. Με τον επινίκιο δεκάρικο της εκλογικής βραδιάς ο Β. Στίγκας είχε προλάβει να ευχαριστήσει για την εκλογική στήριξή του τον πρωτοδίκως καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που απάντησε με «νενικήκαμεν» – έχοντας φορέσει φανέλα με περικεφαλαία καλούσε νωρίτερα τον κόσμο να ψηφίσει αυτό το μόρφωμα, μετά τον εκλογικό αποκλεισμό άλλου σχήματος που είχε φτιάξει (Ελληνες). Είναι πολλοί σαν τον Β. Στίγκα (εκλέγεται στον Νότιο Τομέα), που έχει κοινές αναζητήσεις και σχέσεις με τους Ελληνες και έχει περιγράψει την πολιτική διαδρομή του, σύμφωνα με πλείστα όσα δημοσιεύματα, από τις παρυφές της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης ως τον ΛΑΟΣ και συμμαχικά σχήματα ακροδεξιών σχημάτων. Από το 2017, οπότε ιδρύθηκε το μόρφωμα Σπαρτιάτες, οι επιλογές του 59χρονου από τη Λιβαδειά επικεφαλής των Σπαρτιατών συνάντησαν την Ενωση Κεντρώων (2019), ενώ αργότερα (2020) συνασπίστηκε με τα ακροδεξιά εθνικιστικά σχήματα ΛΕΠΕΝ, ΕΜΕΙΣ, Πρώτη Γραμμή και ΕΛΑΣΥΝ (μόρφωμα που είχε ιδρύσει ο πρώην χρυσαυγίτης και πρωτοδίκως καταδικασμένος Γιάννης Λαγός).

Εχει ενδιαφέρον ότι στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας οι Σπαρτιάτες έλαβαν την τέταρτη θέση και κατέκτησαν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό τους, αν και δεν εξέλεξαν βουλευτή. Στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας υποψήφιος ήταν ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης Παναγιώτης Μπεμπέτσος, ο οποίος ήταν μέλος του ΛΑΟΣ παλαιότερα. Σε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιοποίησε ότι παραιτείται από τις τάξεις του κόμματος ΛΑΟΣ και ως μέλος αλλά και ως γραμματέας της ΝΕ ΛΑΟΣ Λακωνίας. Αργότερα, το 2019, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του πρώην υπουργού και πρώην στελέχους της ΝΔ Πέτρου Δούκα, νυν δημάρχου Σπάρτης. Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου ο Π. Μπεμπέτσος παραιτήθηκε από πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Σπάρτης μετά τον σάλο που προκάλεσε σε ανάρτησή του που έγραψε: «Φίλοι του Μακελειό Νότιας Ελλάδος, σας ενημερώνω ότι είμαι υποψήφιος με το εθνικό κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Εχουμε την αμέριστη στήριξη από τον άδικα φυλακισμένο ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ».

Εθνικισμός και μούσκουλα

Ο βουλευτής των Σπαρτιατών που εκλέχθηκε στην Αιτωλοακαρνανία Διονύσης Βαλτογιάννης έχει σχέσεις οικογενειακές (είναι κουμπάρος) με τον χρυσαυγίτη Ηλία Μπαρμπαρούση. Πολιτικούς δεσμούς με το μόρφωμα Ελληνες του Ηλ. Κασιδιάρη είχαν οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών) και Ιωάννης Δημητροκάλλης (Α΄ Ανατολικής Αττικής), ο βουλευτής Γιάννης Κόντης (Α΄ Θεσσαλονίκης), μάνατζερ ποδοσφαιριστών και πρώην τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης, αλλά και ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Ζερβέας (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών).

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο δικηγόρος Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ο οποίος το 2019 μετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό Αθήνα, το Σπίτι μας! του δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου, πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο ίδιος στο βιογραφικό του επισημαίνει ότι μετέχει στο Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών – ΔΙΕΣΥ (ομάδα πίεσης για την προώθηση των ιδεών του ελληνικού συντηρητισμού), ενώ αρθρογραφεί μεταξύ άλλων σε έντυπα του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου.

Με τους «μακεδονομάχους» και τους αντιεμβολιαστές βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ εθνικιστικό ζήλο επιδείκνυε από καιρό ο πρώην μποντιμπιλντεράς και νυν βουλευτής Κρήτης Μιχάλης Γαυγιωτάκης. Σχέσεις με το μόρφωμα Ελληνες έχει και ο γυμναστής (μπόντι μπίλντινγκ) Βασίλης Κατσένης, υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter