Δεύτερη νύχτα κόλασης στη Μέση Ανατολή – Άκαρπες οι προσπάθειες εκεχειρίας καθώς οι νεκροί αυξάνονται

Δεύτερη νύχτα κόλασης στη Μέση Ανατολή – Άκαρπες οι προσπάθειες εκεχειρίας καθώς οι νεκροί αυξάνονται

Κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει. Η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει όλο το βράδυ πυραύλους εναντίον του Ισραήλ έπειτα από την δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας πως η χώρα του θα συνεχίσει τις επιθέσεις στη Γάζα.

Χιλιάδες Ισραηλινοί πέρασαν ακόμα μια νύχτα κόλασης μέσα σε καταφύγια, καθώς οι σειρήνες ηχούν ασταμάτητα στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην κοιλάδα Jezreel στο Βορρά. Σχεδόν 1.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων από το βράδυ της Δευτέρας, όταν άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ με τη σειρά του συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα νωρίς την Πέμπτη, σκοτώνοντας τέσσερις ανώτερους διοικητές της Χαμάς και δώδεκα ακόμη πράκτορες. Στόχος επίσης έγιναν δύο πολυώροφα κτίρια με διαμερίσματα και γραφεία στην Γάζα.

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μεταξύ των οποίων 16 παιδιά ενώ επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Εκκλήσεις για εκεχειρία

Οι προσπάθειες εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας δεν φαίνεται να αποδίδουν. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Επρόκειτο για την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τους Παλαιστίνιους.

 

«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα στείλει έναν επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Επίσης χθες ο αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη επισήμανε και ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. Ο κ. Σούκρι επίσης σημείωσε «τη σημασία των προσπαθειών για τη διάσωση των λαών της περιοχής από περαιτέρω κλιμάκωση και χρήση στρατιωτικής βίας», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Ο  επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης των ζητημάτων με διπλωματικά μέσα.

«Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την ταχύτερη κατά το δυνατόν επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών για επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης», αναφέρεται στην αιγυπτιακή ανακοίνωση.

Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας όσο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, όπου πρότεινε να παρθούν επείγοντα μέτρα και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επαφές για να σταματήσει η αντιπαράθεση Ισραηλινών – Παλαιστινίων και η επίθεση εναντίον αμάχων, αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα εντείνει τις επαφές με τους ομολόγους του στη Μέση Ανατολή για τον τερματισμό της παρούσας κρίσης καθώς και την επίλυση της Παλαιστινιακής-Ισραηλινής σύγκρουσης, η οποία θεωρείται από τους σημαντικότερους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter