#DF19 – Κώστας Μελάς: Το κοστούμι του νεοφιλελευθερισμού φορά σήμερα η ακροδεξιά στην Ευρώπη (Video)

#DF19 – Κώστας Μελάς: Το κοστούμι του νεοφιλελευθερισμού φορά σήμερα η ακροδεξιά στην Ευρώπη (Video)

H σημερινή Ευρωπαϊκή ακροδεξιά φοράει φινετσάτα ιταλικά κοστούμια και τα οικονομιικά προγράμματά της είναι ανοιχτά στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και υπάγονται στο νόμο της προσφοράς και ζήτησης σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κόμματα της δεκαετίς του ’60 και του ’70 που είχαν αρχηγούς πρώην ναζί και οπισθοδρομικούς εθνικιστές, ανέφερε σε ομιλία του ο καθηγητής Νομισματικής Θεωρίας και Τραπεζικής κ. Κ. Μελάς.

Όπως εξηγεί ο κ. Μελάς, τα κόμματα της άκρας δεξιάς , παρουσιάζουν αποκλίνουσες θέσεις αναφορικά με τον οικονομικό προσανατολισμό. Πάντως τα περισσότερα κόμματα έχουν ουσιαστικά έναν παραδοσιακό δεξιό προσανατολισμό ως προς την οικονομία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πρωταρχικά τα κόμματα FrP (Νορβηγία) and the SVP (Ελβετία). Και τα δύο ακολουθούν την κυρίαρχη νέο- φιλελεύθερη λογική.

Παρόμοιο προσανατολισμό, όπως αναφέρει, βρίσκουμε και στα κόμματα VB (Βέλγιο), FN (Γαλλία) and UKIP (ΜΒ), LEGA (Ιταλία).

Επίσης, το Finns Party (Φιλανδία) κινείται περισσότερο προς το κέντρο, ενσωματώνοντας στοιχεία από την αριστερή παράδοση υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ούτε φιλελεύθερο ούτε σοσιαλδημοκρατικό. Όλα τα παραπάνω ίσχυαν για την περίοδο πριν την κρίση.

Τα κόμματα βρίσκονται περισσότερο ή λιγότερο κοντά στις δεξιές – νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις.

Το UKIP χαρακτηρίζεται παραδοσιακά για τη νεοφιλελεύθερη οικονομική λογική του. Από τη δεκαετία του 1990 (ιδρύθηκε 1993) το UKIP ζητά σημαντικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών, ελλειμμάτων και χρέους, δραστική μείωση της κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας κτλ.

Το AfD, ιδρύθηκε το 2013 έχοντας ως βασική του θέση την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ. Όλες του οι οικονομικές αντιλήψεις είναι νεοφιλελεύθερες: πολιτικές σταθερότητας του νομίσματος , σκληρή λιτότητα ως μέσο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μείωση της γραφειοκρατίας και μέτρα υπέρ της οικονομικής ανταγωνιστικότητας καθαρά νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα. Επίσης, τάσσεται υπέρ του γερμανικού ελέγχου των αποφάσεων στην οικονομία.

Το FN υπό την ηγεσία της Marine le Pen, οι απαιτήσεις για κοινωνική προστασία, ειδικά σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές προτάσεις διευρύνθηκαν περαιτέρω: έξοδος από το Ευρώ, περισσότερες ενεργητικές παρεμβάσεις από το Κράτος στην οικονομία, επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής κτλ.

LEGA NORD (Ιταλία) είναι στην οικονομική του λογική κόμμα νεοφιλελεύθερο συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρεια Ιταλίας, κυρίως με την μικρή επιχειρηματικότητα. Άλλωστε είναι ένα από τα λίγα κόμματα που τοποθετούνται στο χώρο της ακροδεξιάς που έχει δείξει δείγματα γραφής έχοντας συμμετάσχει σε τρεις κυβερνήσεις υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (1994-1995 , 2001-2006, 2008-2011) πριν τη συμμετοχή της στη σημερινή κυβέρνηση με το Κίνημα των 5 αστέρων.

Τέλος, το FPO (the Freedom Party of Austria) (Αυστρία) Είναι επίσης ένα κόμμα το οποίο στα οικονομικά ζητήματα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα στο οποίο συνδέονταν εθνικά ερωτήματα με νεοφιλελεύθερες απαντήσεις. Υπήρξε σφοδρός υποστηρικτής της ενσωμάτωσης της Αυστρίας στην ΕΕ. Το οικονομικό του πρόγραμμα στην πρώτη συμμετοχή του στην κυβέρνηση εμπεριείχε τις κλασσικές οικονομικές αντιλήψεις της εποχής (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση κρατικών δαπανών, κτλ). Σήμερα ο στόχος είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας , εισάγοντας αλλαγές αντίστοιχες με τις γερμανικές της χάρτας «Hartz IV».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter