#DF19 – Ζανέτ Μπαττίνου: Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες για ακριβή εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα» (Video)

#DF19 – Ζανέτ Μπαττίνου: Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες για ακριβή εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα» (Video)

Η αρχαιολόγος, διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου στην εισήγησή της ανέδειξε τον ανασχετικό ρόλο στη διάδοση των νεοναζιστικών, ρατσιστικών και αντισημιτικών ιδεών που διαδραματίζει η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα. 

Δείτε εδώ live

Και αυτό έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως. H γνώση και η κατανόηση αυτού του θέματος ευνοεί συζητήσεις και δράσεις, αλλά και στάσεις ζωής που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της κάθε χώρας και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. 

Στην προσπάθεια για την προαγωγή και υποστήριξη των ενεργειών της επίσημης παιδείας για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, ως αρχέτυπης γενοκτονίας, σημαντικό ρόλο παίζουν ανεπίσημοι εκπαιδευτικοί φορείς όπως μουσεία, μνημεία και αυθεντικοί μνημονικοί τόποι. 

Τέτοιοι οργανισμοί μπορούν ικανοποιητικά να συμπληρώσουν τη δουλειά που ξεκινάει στο σχολείο, προσθέτοντας ειδική παιδαγωγική αξία σε αυτήν, με την παραγωγή εκπαιδευτικών προϊόντων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά επίσης, παρέχοντας σε όλους μεστούς νοήματος χώρους για μνημόνευση και περίσκεψη και δημιουργώντας αξιόπιστες βιωματικές εμπειρίες. 

Στη συνέχεια η κ. Μπαττίνου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος σχετικά με την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα από το 1999. Ανάμεσα στις ερευνητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδόσεις και δράσεις, η διευθύντρια του μουσείου εστίασε σε τρία από τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΜΕ με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση: τα ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών Λυκείου στο εμβληματικό Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και το πρόγραμμα Crocus, που ενθαρρύνει τους μαθητές να φυτέψουν κίτρινους κρόκους στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. 

Διεθνείς σχέσεις του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με σχετικά ιδρύματα, εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ειδικούς, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δίκτυα, σύγχρονα εκπαιδευτικά προϊόντα, καλές πρακτικές, χρήσιμες εμπειρίες, ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη. Κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Μπαττίνου διαβεβαίωσε ότι το ΕΜΕ θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες για ακριβή και αποτελεσματική εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα και για άλλες ανθρωπιστικές διδασκαλίες, με σκοπό να συμβάλλει στην προαγωγή των ιδεωδών του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης και να εμπνέει ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter