Δήλωσε κώλυμα ο Χαρδαλιάς για τον αλγόριθμο EVA αλλά θα κάνει ενημέρωση στις 18:00 για τον κορονοϊό

Δήλωσε κώλυμα ο Χαρδαλιάς για τον αλγόριθμο EVA αλλά θα κάνει ενημέρωση στις 18:00 για τον κορονοϊό

Μετά το πρωτοσέλιδο του Documento σε σχέση με τις επιστημονικές ενστάσεις που εγείρονται για τον αλγόριθμο EVA, ο Νίκος Χαρδαλιάς επικαλέστηκε κώλυμα και δεν θα απαντήσει -όπως είχε προγραμματιστεί- στην Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα, σήμερα, στις 16:00. 

Βέβαια, παρά το κώλυμα, ο υφυπουργός θα κάνει ενημέρωση στις 18:00 για την πορεία της πανδημίας.

Λόγους ανωτέρας βίας επικαλέστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να μην δώσει το «παρών» στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά τον επίμαχο αλγόριθμο. Ωστόσο, οι λόγοι ανωτέρας βίας έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στα e-mail των συντακτών υγείας το αρμόδιο υπουργείο, ο Ν. Χαρδαλιάς θα παρευρεθεί κανονικά στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Τσίπρας, κατέθεσε νέα Επίκαιρη Ερώτηση, με τον Ν. Χαρδαλιά να δεσμεύεται πως την ερχόμενη εβδομάδα θα απαντήσει «όπως και να έχει».

Η ανακοίνωση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/30/5fc4ef4a825e63361d4ed1f2.pdf

Πολλαπλασιάζονται οι υποψίες για την… EVA

H συμπεριφορά του υφυπουργού πολλαπλασιάζει τις υποψίες για το επίμαχο αλγόριθμο, ο οποίος αποτέλεσε «τον άσο στο μανίκι του πρωθυπουργού» αναφορικά με την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο EVA θα κατηύθυνε «στοχευμένα» και «έξυπνα» τα λιγοστά τεστ που διατέθηκαν στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, δύο μέρες μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος εξέφρασε αμφιβολίες και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια του αλγορίθμου. Αντί απάντησης από τους αρμόδιους υπουργούς, στην ΕΠΕ απάντησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που σχεδίασε τον αλγόριθμο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις ανησυχίες.

Κατά την ΕΠΕ, ο αλγόριθμος είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτος, δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Επίσης, είναι επισφαλής επιχειρησιακά γιατί στήθηκε -στην κυριολεξία- μέσα σε μια βδομάδα και εφαρμόστηκε μόνο στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, είναι αδύνατον να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του, αφού δεν είναι γνωστά ούτε τα δεδομένα βάσει των οποίων τέθηκε σε εφαρμογή ο αλγόριθμος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter