Δήλωση 9 ευρωβουλευτών: Είναι η ώρα οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την Ελλάδα

Δήλωση 9 ευρωβουλευτών: Είναι η ώρα οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την Ελλάδα

Έκκληση στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστούν τις αποφάσεις και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα και την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, απευθύνουν με κοινή τους δήλωση εννέα ευρωβουλευτές, από τρεις πολιτικές ομάδες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο (Progressive Caucus ), ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

«Στο τελευταίο Eurogroup έγινε εμφανές πως οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δανειστών, και ιδιαίτερα μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ, εμποδίζουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη διαμόρφωση του “οδικού χάρτη” για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» επισημαίνουν στην κοινή δήλωση οι ευρωβουλευτές και συνεχίζουν: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο τόσο για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, ήδη από το Eurogroup του Μαΐου 2016.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έπεται η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων, ώστε να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δημιουργεί τις βάσεις και διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από πολιτικές, που δίνουν τέλος στην επιτροπεία και οδηγούν σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς ο χρόνος πιέζει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη» τονίζουν και προσθέτουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμες και δίκαιες πολιτικές ανάπτυξης, και όχι υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση».

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus ) που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι:

Δημήτρης Παπαδημούλης (Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Γκιγιόμ Μπαλάς (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Έρνεστ Ούρτασουν (Ισπανία, Πράσινοι), Γκεόργκι Πιρίνσκι (Βουλγαρία, Σοσιαλιστές), Σέρζιο Κοφεράτι (Ιταλία, Σοσιαλιστές),Κούρτσιο Μαλτέζε (Ιταλία, Ευρωομάδα της Αριστεράς), Εύα Ζολί (Γαλλία, Πράσινοι), Φλορέν Μαρκελλεζι (Ισπανία, Πράσινοι), Εμμανουέλ Μορέλ (Γαλλία, Σοσιαλιστές).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter