Δήμαρχος κερνάει, αδερφός (του) πίνει

Δήμαρχος κερνάει, αδερφός (του) πίνει

Προκλητικές αναθέσεις «οικογενειακού κύκλου» στον Δήμο Κιμώλου.

Έργα μέσω απευθείας αναθέσεων δίνει τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Βεντούρης στον εργολάβο αδερφό του σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Νεκτάριου Βεντούρη, που έλκει την καταγωγή του από το μικρό νησί της Κιμώλου, προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο καταγγέλλων στην αναφορά του, την οποία διαβίβασε και στο Documento, επισημαίνει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο και ότι είναι άκρως προκλητικό ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας να δίνει με απευθείας αναθέσεις, έπειτα από σχετικές αποφάσεις, δουλειές στον συγγενή του και μάλιστα να προεδρεύει ο ίδιος στις οικονομικές επιτροπές που αποφασίζουν σχετικά.

Απευθείας αναθέσεις στον αδερφό του!

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου Κιμώλου, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στη Διαύγεια, ο δήμαρχος παρά τη σχετική νομοθεσία περί ασυμβίβαστου και παραβλέποντας τα όποια ζητήματα πολιτικής ηθικής… χρηματοδοτεί με απευθείας αναθέσεις τον εργολάβο αδερφό του για μια σειρά έργων που σχετίζονται με τον καθαρισμό και την περιποίηση του τοπικού νεκροταφείου, τη συντήρηση του αγροτικού ιατρείου και του ελικοδρομίου του νησιού, τη φύτευση, το κλάδεμα δέντρων κ.λπ.

Ενδεικτικά, στις 10 Ιουνίου 2016 ανέθεσε απευθείας στον αδερφό του (αρ. πρωτ. 764, ΑΔΑ: 7ΥΘΧΩΕ8-Ω1Γ) την εργασία συντήρησης και καθαρισμού του τοπικού νεκροταφείου αντί ποσού 2.000 ευρώ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016 η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε (αρ. απόφ. 105/2016, ΑΔΑ: 68ΟΣΩΕ8-ΞΔΓ) την απευθείας ανάθεση της συντήρησης αγροτικού ιατρείου ξανά στον αδερφό του δημάρχου αντί ποσού 5.800 ευρώ. Τελικά –όπως καταγγέλλεται– ο αδερφός του δημάρχου έλαβε παραπάνω χρήματα για το συγκεκριμένο έργο, ήτοι 6.147 ευρώ αντί για 5.800, με βάση το χρηματικό ένταλμα (αρ. Ε8/2017, ΑΔΑ: ΩΤΞ5ΩΕ8-ΕΑΒ).

Στις 29 Μαΐου 2017 υπήρξε νέα ανάθεση στο ίδιο πρόσωπο (αρ. απόφ. 25, ΑΔΑ: 6Α9ΑΩΕ8-ΕΩΕ) για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του τοπικού νεκροταφείου για το ποσό των 2.500 ευρώ.

Παραβαίνει τον νόμο περί ασυμβίβαστου

Στις 26 Οκτωβρίου 2017 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κιμώλου αποφάσισε (αρ. απόφ. 68/2017, ΑΔΑ: 9ΙΚ2ΩΕ8-Ω7Β) την πίστωση 6.700 ευρώ και την ανάθεση εκτέλεσης του έργου «Διαμόρφωση νεκροταφείου» στον αδερφό του δημάρχου Νικόλαο Βεντούρη.

Ο ίδιος ο δήμαρχος (!) κατά τη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής, όπως και στις υπόλοιπες, και έχοντας θέση προέδρου δεν ζήτησε να εξαιρεθεί, παρότι ο σχετικός νόμος είναι σαφής. Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 75 «Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» του νόμου 3852/2010: «Μέλος της επιτροπής δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως τον δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει ηθικό ή υλικό συμφέρον. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάτα- ξης αυτής είναι άκυρη. Το μέλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας».

«Μπάχαλο επικρατεί στον Δήμο Κιμώλου»

«Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της γενικότερης απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο Κιμώλου. Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως συμφέρον. Ελκω την καταγωγή μου από την Κίμωλο αλλά δεν ψηφίζω εκεί. Μένω και εργάζομαι στον Πειραιά. Σας τα λέω αυτά για να καταλάβετε ότι αντιδρώ απλώς ως ενεργός πολίτης και τίποτε παραπάνω» λέει στο Documento o καταγγέλλων Νεκτ. Βεντούρης και επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολλά άλλα «περίεργα» στον συγκεκριμένο δήμο, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση δημοτικής συμβούλου στον δήμο μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και στη συνέχεια η πρόσληψή της για τις ανάγκες του έπειτα από απόφαση που ψήφισε και η ίδια!

Ο Νεκτ. Βεντούρης αποκαλύπτει επίσης ότι εξαιτίας των καταγγελιών του ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει ζητήσει τρεις φορές εξηγήσεις από τον δήμαρχο Κιμώλου αλλά ο τελευταίος δεν απαντά.

Απόκρυψη εγγράφων και ελλιπής πληροφόρηση

Τα… παρατράγουδα που συμβαίνουν στον Δήμο Κιμώλου επιβεβαιώνει και η γραπτή παραίτηση-καταγγελία τον Ιούλιο 2018 της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αργυρώς Λογοθέτη. Η Αργ. Λογοθέτη μεταξύ άλλων κάνει λόγο για απαξιωτική στάση του δημάρχου απέναντι στην αντιπολίτευση, ενώ θέτει και αυτή ζητήματα διαφάνειας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο δήμαρχος και η παράταξή του: «Κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκρύψουν έγγραφα, να μας παρέχουν ελλιπή πληροφόρηση και ενημέρωση, να παρεμποδίσουν την πρόσβασή μας σε δημόσια έγγραφα…».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter