Δήμαρχος Πειραιά ελέω… Μαρινάκη

Δήμαρχος Πειραιά ελέω… Μαρινάκη

Λίγοι εξεπλάγησαν όταν αντιλήφθηκαν τη βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 ότι ο πειραϊκός λαός δεν ψήφισε δήμαρχο αλλά… Ολυμπιακό!

Ωστόσο παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον το παρασκήνιο της πρώτης εκλογικής νίκης του σημερινού δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος εξάλλου είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο, έχοντας τη νίκη –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – στο… τσεπάκι!

Ο Γ. Μώραλης είναι γιος του ιστορικού και ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη και μέχρι την κάθοδό του στις τοπικές εκλογές του 2014 ήταν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επιπλέον, στο ψηφοδέλτιό του συσπειρώθηκε ολόκληρη η ηγεσία –πρώην και νυν– της ομάδας του Πειραιά, καθώς μετείχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, που βγήκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του πρώην προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη, δεύτερος στη σειρά σε σταυρούς, αλλά και η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του ιστορικού προέδρου της ομάδας Σταύρου Νταϊφά, που εκλέχτηκε τρίτη στη σειρά δημοτική σύμβουλος!

Αναταράξεις

Πέρα από αυτά, όμως, γεγονός είναι ότι η πρώτη υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη είχε προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα του Πειραιά, με συνεχείς μετακινήσεις προσώπων και παρενέργειες για σχεδόν όλα τα κόμματα, πρωτίστως όμως για τη ΝΔ. Ο πρώτος που επλήγη ήταν ο τότε απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, που είχε το χρίσμα της ΝΔ για να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία. Τον Μώραλη, όμως, στήριξε ανοιχτά εξαρχής ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σαμαρά και βουλευτής Πειραιά Κώστας Αρβανιτόπουλος, που καταρχάς εμφανίστηκε σε εκδήλωση του πρώην αντιπροέδρου του Ολυμπιακού. Την περίοδο εκείνη, βέβαια, η εξήγηση που δινόταν από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο Λιμάνι ήταν ότι η συγκεκριμένη κίνηση Αρβανιτόπουλου αφορούσε ξεκάθαρα την… πολιτική του επιβίωση. Και αυτό επειδή ο άλλος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, όντας συγγενής του Βασ. Μιχαλολιάκου, «του είχε παραδώσει τον δήμο», σύμφωνα με το περιβάλλον Αρβανιτόπουλου…

Επιπλέον, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε σαφή την προτίμησή του στην υποψηφιότητα Μώραλη. Αιφνιδιασμένος ο Βασ. Μιχαλολιάκος είχε μιλήσει για «μπερλουσκονισμό διά αντιπροσώπου», αφήνοντας σαφή αιχμή για την πρόθεση του εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη να ελέγξει τον δήμο. Το φαιδρό αλλά πολύ σοβαρό για την κοινωνία του Πειραιά, μάλιστα, είναι ότι άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Μιχαλολιάκος στο παρελθόν υπήρξε… οπαδός του Παναθηναϊκού! Και, τέλος, παλαιότεροι υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου από τον συντηρητικό χώρο γενικότερα, λίγο με τις μετακινήσεις τους σε άλλα κόμματα, όπως οι ΑΝΕΛ (ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς) ή ο ΛΑΟΣ (Πέτρος Μαντούβαλος) και λίγο –ή, μάλλον, περισσότερο– εκτιμώντας ότι ο συνδυασμός Μώραλη ελέω Μαρινάκη είναι συνδυασμός νίκης, απέσυραν τη στήριξή τους προς τον απερχόμενο δήμαρχο.

Το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου είχε αρχικά σκοπό να κατεβάσει ως επίσημο υποψήφιο τον Ιωσήφ Βουράκη, γιο παλαιού δημοτικού συμβούλου του Πειραιά. Εξαιτίας όμως της δυναμικής που συγκέντρωνε ο συνδυασμός του Μώραλη, σε συνδυασμό φυσικά με τη στήριξη που του παρείχαν ανοιχτά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως η παιδική του φίλη Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, όπως ο τότε γραμματέας επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γρηγόρης Νιώτης και άλλοι, απέφυγε τελικά να τοποθετηθεί επίσημα υπέρ του Βουράκη, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος!

Ο Βενιζέλος

Οπως λεγόταν τότε, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος δεν… είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Γ. Μώραλη, κάτι που δεν εμπόδισε ωστόσο μεγάλο μέρος του κόμματός του να στηρίξει τον εκλεκτό του Μαρινάκη. Τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν εκδήλωσε επισήμως την προτίμησή του σε κανέναν εκ των δύο…

Και επειδή στην πολιτική οι παλαιοί «εχθροί» εύκολα μπορούν να γίνουν μελλοντικοί φίλοι, ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Βουράκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε ότι αυτήν τη φορά ενσωματώνεται στον συνδυασμό Μώραλη. Οι… κακές γλώσσες πάντως έλεγαν ότι ακριβώς αυτή ήταν και η πρόταση που είχε γίνει στον κ. Βουράκη από το ΠΑΣΟΚ το 2014, με τον ίδιο να αρνείται και να κατεβαίνει τελικά ως ανεξάρτητος!

Όσο για τις εκλογές του 2019, ήδη το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε –επίσημα αυτήν τη φορά, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων– τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Μώραλη για μια δεύτερη θητεία στον Δήμο Πειραιά, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που διαβλέπουν πίσω από τη στήριξη του κόμματος στην αδύναμη πολιτικά υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένδειξη… καλής θέλησης και προς τον Μαρινάκη, να μην απειληθεί εκλογικά ο Γ. Μώραλης. Εξάλλου, νωπή είναι η αιφνιδιαστική απόσυρση της υποψηφιότητας του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη από την κούρσα για τη διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία Κορκίδη – ΝΔ είχε κλείσει! Εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ φάνταζε ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ στον Πειραιά. Ωστόσο ο κ. Κορκίδης ξαφνικά ανέκρουσε πρύμναν και αφού ευχαρίστησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη στήριξή του, επικαλέστηκε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, που «δεν του επιτρέπουν», όπως δήλωσε, να αναλάβει «μια τόσο μεγάλη ευθύνη για την πόλη που αγαπά». Αυτό, πάντως, στη γλώσσα του αθλήματος που τόσο αγαπά ο Πειραιάς λέγεται και… πάσα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter