Δήμητρα Αναλυτή: Καταστολή, η απάντηση στην πανδημία

Δήμητρα Αναλυτή: Καταστολή,  η απάντηση  στην πανδημία

Η φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, γράφει για τη νεολαία που στοχοποιείται συστηματικά από την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της αλλά σύντομα θα δώσει την απάντησή της στους δρόμους

Η απαγόρευση της πορείας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς και η σπασµωδική κίνηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ να απαγορεύσει όλες τις υπαίθριες συναθροίσεις άνω των τριών ατόµων ενόψει της ιστορικής επετείου µας δίνουν την αφορµή να ξετυλίξουµε το νήµα µιας ακραία συντηρητικής ατζέντας που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια µε αποκορύφωµα τον ενάµιση χρόνο διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ηδη από το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση µε το πρόσχηµα της πάταξης της ανοµίας στα πανεπιστήµια προχώρησε στην κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, σε µια περίοδο που οι περισσότερες/οι φοιτήτριες/ές βρίσκονταν εκτός σχολών και άρα ανίκανες/οι να υπερασπιστούν τους κοινωνικούς τους χώρους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουµε υπάρξει µάρτυρες περιστατικών ακραίας καταστολής εντός και εκτός πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων. Η ΑΣΟΕΕ αποτέλεσε σε όλο το διάστηµα «χώρο αναφοράς» καθώς ως σχολή κέντρου συµπύκνωσε τα περισσότερα περιστατικά καταστολής. Το ψηφιδωτό της ακραίας καταστολής συνέχιζε να συµπληρώνεται και µε άλλα γεγονότα, όπως συλλήψεις µετά την πορεία στις 17 Νοεµβρίου και τις 6 ∆εκεµβρίου του 2019, βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων και εισβολές σε σπίτια. Με την έλευση της πανδηµίας η καταστολή συνέχισε να αποτελεί µέσο για την αντιµετώπιση της υγειονοµικής κρίσης. Η κυβέρνηση έκανε συνειδητά ξανά και ξανά την επιλογή να µη λάβει ουσιαστικά µέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Καθώς λοιπόν τα κρούσµατα πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές πρακτικές αναλώθηκαν στη δηµιουργία ενός εσωτερικού εχθρού: της νεολαίας. Η νεολαία στοχοποιήθηκε σε κάθε έκφανση και κάθε τοµέα της ζωής της – από τις απείθαρχες νέες που άραζαν στα πάρκα µέχρι και το πρόσφατο µαθητικό κίνηµα που διεκδικούσε τα αυτονόητα: να µη στοιβάζονται οι µαθητές στις σχολικές αίθουσες, την επίταξη κτιρίων και τις προσλήψεις µόνιµου καθηγητικού προσωπικού.

Η ίδια νεολαία που στοχοποιείται ήταν αυτή που στελέχωσε παρά τις αντιξοότητες τον κλάδο του τουρισµού το καλοκαίρι. Αυτή η νεολαία λοιπόν που ανήµερα 17 Νοεµβρίου βγήκε να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν δέχτηκε ακραία καταστολή.

Η ίδια νεολαία είναι αυτή που θα δώσει την απάντησή της µαζί µε την υπόλοιπη κοινωνία στους δρόµους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter