Δημήτρης Καραντζάς: «Κυρία Μενδώνη, επιτέλους παραιτηθείτε»

Δημήτρης Καραντζάς: «Κυρία Μενδώνη, επιτέλους παραιτηθείτε»

Ο σκηνοθέτης του θεάτρου γράφει στο Docville για όλα όσα ωθούν τους καλλιτέχνες να απαιτούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το αίτημα με το hashtag #nomoremendoni –όπως ήδη γνωρίζετε και γνωρίζει– δεν προήλθε τώρα ούτε έχει να κάνει με την ανεπαρκέστατη και φαιδρή στάση της πάνω σε ένα ακραίας ευαισθησίας ζήτημα (τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από έναν καλλιτέχνη τον οποίο η ίδια διόρισε καλλιτεχνικό διευθυντή και διαλαλούσε στη Βουλή το αδιαμφισβήτητο ήθος του). Είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης καλλιτεχνών που νιώθουν εντελώς παρατημένοι εδώ και έναν χρόνο σε σχέση με όλες τις ανάγκες υποστήριξης που προέκυψαν λόγω της Covid-19. H ανεπαρκής υπουργός αντί να σταθεί δίπλα στους καλλιτέχνες φρόντισε σε κάθε της δημόσια τοποθέτηση να τους ειρωνευτεί, να τους κατηγορήσει για μαύρη εργασία, να τους χαρακτηρίσει αντιπολίτευση και σε αποκορύφωμα να διοργανώσει ημιπληρωμένες και «στο πόδι» αδιαφανείς διαδικασίες τις οποίες τιτλοφόρησε «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» – αυτό θεωρεί η ίδια μάλλον ότι είναι ο πολιτισμός της χώρας μας. Επιπλέον για όλα τα ζητήματα που έκαιγαν τους καλλιτέχνες (μηδενική ενίσχυση στην αρχή της πανδημίας, ακυρώσεις παραστάσεων και εσόδων κ.λπ.), οι οποίοι απεγνωσμένα περίμεναν λύση και ελάχιστη προστασία, δήλωνε με τη γνωστή της αλαζονεία αναρμόδια, τη στιγμή που άνθρωποι έχαναν τα σπίτια τους και δεν είχαν να πληρώσουν το ρεύμα.

Σήμερα όμως αναφορικά με την (πολύ καθυστερημένη) τοποθέτησή της για την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή ξεπέρασε τον εαυτό της. Δεν νοείται να δηλώνει εξαπατημένη η υπουργός που είναι εντός του υπουργείου χρόνια, όπως δεν είναι δυνατόν να δηλώνει ανενημέρωτη. Σήμερα κατάφερε και κάτι ακόμη: να εκθέσει την πραγματική της απαξίωση για τον πολιτισμό με την ανεκδοτολογικής υφής ρήση της: «Ο Λιγνάδης με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη». Τόλμησε να ταυτίσει μια εξακολουθητική εγκληματική συμπεριφορά που γνώριζε καλά με την τέχνη του ηθοποιού. Δεν χωράει άλλος σχολιασμός. Εκφράζω τη βαθιά λύπη και τη συμπαράστασή μου λοιπόν για την άδικη εξαπάτηση της υπουργού.

Κατάφερε όμως ένα πράγμα σπουδαίο: μεγάλωσε τον κύκλο των ανθρώπων που έχουν πλέον απελπιστεί με τις τρομακτικές τακτικές της. Όπως γνωρίζει πολύ καλά, όσοι ζητούν την παραίτησή της δεν κάνουν αντιπολίτευση, όπως συχνά αρέσκεται να λέει για να κόβει και να μικραίνει τη συζήτηση και να τη φέρνει στο επίπεδο που μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος – άνθρωποι διαφορετικών γενεών, συμφερόντων, πολιτικών πεποιθήσεων.

Κι αυτό είναι το σπουδαίο που κατάφερε – να ενώσει τόσους ανθρώπους γύρω από έναν και μόνο σκοπό: «Κυρία Μενδώνη, επιτέλους παραιτηθείτε».

Όλος ο καλλιτεχνικός χώρος είναι εναντίον σας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter