Δημήτρης Καρατζιάς στο Docville: “Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση πλαισίου”

Δημήτρης Καρατζιάς στο Docville: “Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση πλαισίου”

Kαλλιτέχνες εκφράζουν την αγωνία τους για την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού τον χώρο τους

Σεπτέµβριος κι ενώ άλλοτε είχαµε ήδη ανακοινώσει εδώ και µήνες το χειµερινό µας πρόγραµµα, φέτος δυστυχώς ακόµη περιµένουµε να βγουν ανακοινώσεις για το αν και µε ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα αυτήν τη σεζόν στη χώρα µας. Παρόλο που σε όλες τις πόλεις –εκτός από Λονδίνο και Νέα Υόρκη όπου τα θέατρα ζουν κυρίως από τον τουρισµό– εδώ και εβδοµάδες έχουν ανακοινωθεί τα υγειονοµικά πρωτόκολλα µε τα οποία θα λειτουργήσουν τα θέατρά τους. Μόνο εµείς παραµένουµε στο σκοτάδι µε τους παραγωγούς, που ήδη έχουν ξεκινήσει πρόβες, να κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα µη ξέροντας αν θα µπορέσουν τελικά να πραγµατοποιήσουν τις παραστάσεις που ετοιµάζουν. Και φυσικά µε τα µικρότερα θέατρα να µη γνωρίζουν καν αν θα µπορέσουν τελικά να ανοίξουν.

Οσο για τους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονταν σε αυτά, βουλιάζουν στην ανεργία εδώ και οκτώ µήνες. Ελάχιστοι κατάφεραν να δουλέψουν αυτό το καλοκαίρι και µε τις τόσο αυθαίρετες ακυρώσεις παραστάσεων από τους δήµους –παρόλο που τα υγειονοµικά µέτρα για τα θερινά θέατρα τηρούνταν µε θρησκευτική ευλάβεια– η ζηµιά που υπέστησαν είναι µεγάλη.

Τα µέτρα στήριξης από την κυβέρνηση –από µηδαµινά έως ανύπαρκτα– όχι µόνο δεν βοηθούν τους καλλιτέχνες να επιβιώσουν, αλλά τους σπρώχνουν καθηµερινά στην εξαθλίωση. Πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να θεσπίσει ένα πλαίσιο ώστε να βοηθηθούµε όλοι, διαφορετικά θα µιλάµε για έναν καταστροφικό χειµώνα µε χιλιάδες ανέργους και εξαθλιωµένο ολόκληρο το ελεύθερο θέατρο.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολυχώρου Vault

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter