Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η ΝΔ έδωσε τα ρέστα της»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η ΝΔ έδωσε τα ρέστα της»

Ο γγ του ΚΚΕ τονίζει στο Documento ότι η κατάσταση θα οξύνεται όσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιό της για το προσφυγικό

«Tην τελευταία εβδομάδα η ΝΔ έδωσε ρέστα!» λέει για την απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο μιλώντας στο Documento o γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και επισημαίνει ότι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης της ΝΔ συνδέεται με την αντιλαϊκή ατζέντα της.

Παράλληλα, κρίνει ότι η κατάσταση θα οξύνεται ακόμη περισσότερο όσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιό της για το προσφυγικό.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις, προειδοποιεί ότι «όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους όσοι νομίζουν ότι θα βάλουν στον γύψο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, αλλά «και σε μια πορεία και ανάλογα τις εξελίξεις» ακόμη και ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το επτάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Σας εξέπληξε κάτι;

Καμιά έκπληξη! Από τις πρώτες μέρες η ΝΔ άρχισε να τρέχει το αντιλαϊκό της έργο, επιβεβαιώνοντας ότι και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων του λαού δεν αναστέλλεται. Το αντίθετο – διατηρείται και επιταχύνεται. Από το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, το δόγμα «νόμος και τάξη» και τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο μέχρι το προσφυγικό και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κάθε νέος νόμος της ΝΔ επεκτείνει τις αντιλαϊκές ανατροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ αυτή την άποψη δεν συμφωνούμε με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αυτές στην ουσία ήταν οι υποσχέσεις της, άσχετα αν προσπάθησε να τις καμουφλάρει προεκλογικά.

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, αστυνομική παρουσία παντού και τώρα –το είδαμε κι αυτό– αστυνομικός να απειλεί νέους με πιστόλι στην ΑΣΟΕΕ. Το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» αναβαθμίζεται;

Την τελευταία εβδομάδα η ΝΔ έδωσε ρέστα! Η απόβαση και η εισβολή των ΜΑΤ στη Λέσβο και τη Χίο για να επιβληθούν οι φυλακές της ΕΕ για τους πρόσφυγες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε ρόλο πορτιέρη στο συνέδριο-παρωδία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, ο οπλισμένος ασφαλίτης στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύουν ότι η ατζέντα της ΝΔ, ακριβώς επειδή είναι αντιλαϊκή, έχει στην προμετωπίδα της την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Οι νησιώτες που αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ. Εκτιμάτε ότι θα οξυνθεί η κατάσταση;

Ο ξεσηκωμός των νησιωτών επέβαλε την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά, τα οποία συμπεριφέρθηκαν στους νησιώτες σαν δυνάμεις κατοχής. Η κατάσταση όμως θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο όσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιό της για το προσφυγικό που εφαρμόζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Δουβλίνο, όσο δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου για να πάνε οι ξεριζωμένοι στις χώρες προορισμού τους, όσο δεν πιέζεται η ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα των κρατών-μελών και να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων.

Εχετε πει ότι ο περιορισμός των διαδηλώσεων είναι για σας αιτία πολέμου. Πώς θα ακυρώσετε στην πράξη το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση;

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους όσοι νομίζουν ότι θα βάλουν στον γύψο τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού στους αγώνες και στις διαδηλώσεις μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τον νόμο της ΝΔ που δυνητικά βάζει στο στόχαστρο κάθε διαδήλωση ενώ την ίδια στιγμή επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις».

Από θέση αρχής το ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή του απέναντι στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Γιατί δεν βάλατε νερό στο κρασί σας στο όνομα της διερεύνησης σκανδάλων και διαφθοράς, όπως στην περίπτωση της Novartis;

Από τις ίδιες τις εξελίξεις στην προανακριτική φαίνεται πως μόνο η επώνυμη κατάθεση των μαρτύρων συμβάλλει στη διερεύνηση. Αλλιώς εύκολα μπορεί το σύστημα να τυλίξει σε μια κόλα χαρτί αθώους πολίτες. Μόνο η επωνυμία παρέχει προστασία στους μάρτυρες κι όχι μια δήθεν ανωνυμία όταν διάφορες υπηρεσίες, μηχανισμοί και ίσως όσοι επιδιώκουν να βλάψουν μάρτυρες γνωρίζουν την ταυτότητά τους. Την ίδια στάση κρατήσαμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής όταν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής αρνήθηκαν να υποβάλουν ερωτήσεις στους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ενάντια στα στελέχη της. Ξέρετε, λίγο νερό γι’ αυτό, λίγο νερό για το άλλο, στο τέλος δεν μένει κρασί ούτε για δείγμα.

Και πώς απαντάτε σε όσους με αφορμή τη Novartis ανασύρουν τα περί σύμπλευσης με τη Δεξιά;

Σας θυμίζω ότι το 2001, όταν ο τρομονόμος του Σημίτη εισήγαγε τους «προστατευόμενους μάρτυρες», αλλά και το 2014 επί Σαμαρά, όταν ο θεσμός επεκτεινόταν στα οικονομικά εγκλήματα, το ΚΚΕ σταθερά αναδείκνυε τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτή η πρακτική. Την ίδια στάση με το ΚΚΕ στον τρομονόμο είχε κρατήσει και ο τότε ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος λοιπόν συμπλέει με τη ΝΔ; Εμείς ή αυτοί που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους και υπερασπίζονται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων κάνοντας γαργάρα τα όσα έλεγαν τότε; Εκτός κι αν αποδεχτούμε τις διάφορες ανοησίες που εκστομίζουν οι εγκάθετοι οπαδοί του διορισμού των δικαστών από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.

Υπάρχει ενδεχόμενο να επανέλθετε στην προκαταρκτική;

Μόνο αν αλλάξουν οι όροι που μας οδήγησαν στην αποχώρηση, δηλαδή αν υπάρχει ουσιαστική θέληση από τη μεριά των άλλων κομμάτων, δηλαδή ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, για να διερευνηθεί η υπόθεση, κάτι το οποίο δεν θεωρούμε πιθανό γιατί γι’ αυτούς προέχουν τα μικροκομματικά παιχνίδια τους.

Τέλος Απριλίου αίρεται η όποια προστασία έχει απομείνει στην πρώτη κατοικία. Με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί η αντίθεσή σας σε πλειστηριασμούς;

Η αντίθεσή μας στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα γενικευτούν, ήδη εκδηλώνεται με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για να μη χάσουν εργατικές λαϊκές οικογένειες τα σπίτια τους. Αυτός ο αγώνας τώρα πρέπει να δυναμώσει –κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής όταν ο διπλανός του χάνει το σπίτι του– κόντρα στο «ιδιώνυμο» που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ το οποίο ποινικοποιεί τις αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Είμαστε έτοιμοι επίσης να καταθέσουμε την επικαιροποιημένη πρόταση νόμου για όλα αυτά.

Πώς μπορεί να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης;

Το γκάζι για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού το πάτησαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Τώρα η ΝΔ, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βρούτσης, διορθώνει και θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί! Αποτελειώνει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε η ασφάλιση ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίησή της. Φρένο μπορούν να βάλουν με τον αγώνα τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να έχουν 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας για να μπορέσουν τελικά να πάρουν μια σύνταξη πείνας.

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη μοιάζει με την Ελλάδα του Τσίπρα;

Η Ελλάδα του Μητσοτάκη δυστυχώς είναι η συνέχεια της Ελλάδας του Τσίπρα, όπως άλλωστε έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι και οι εταίροι τους σε ΕΕ και ΗΠΑ: σύμπλευση με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, υλοποίηση πάση θυσία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, του λαού. Οι υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο όσο να παίζεται το δικομματικό – διπολικό παιγνίδι εναλλάξ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον τίτλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική με όριο εισόδου 3%. Εκτιμάτε ότι είναι δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Υπάρχει αντικειμενική βάση για συγκυβέρνηση μεταξύ των αστικών δυνάμεων ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, αλλά, σε μια πορεία και ανάλογα τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να δούμε και μεγάλο συνασπισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον παίρνει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της σοσιαλδημοκρατίας, στην ελληνική πολιτική σκηνή. ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μη σας ξεγελά ότι η ΝΔ εκβιάζει με το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ αρπάζει την ευκαιρία για να πλασάρει την «προοδευτική του κυβέρνηση», αφού μια χαρά μπορούν να τα βρουν, αν χρειαστεί. Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που όσοι την ξόρκιζαν τελικά τη λούστηκαν.

Θα πιεστεί το ΚΚΕ εκλογικά από επιθέσεις φιλίας για συμμαχία στο δίπολο πρόοδος – συντήρηση;

Από το 2015 που οι επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ γίνονταν για τα μάτια του κόσμου της Αριστεράς, αφού όπως παραδέχτηκε τα είχε συμφωνήσει με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Μόνο που αυτό δεν φτάνει για να ξεπλύνει όσους οδήγησαν προοδευτικούς ανθρώπους στη συντηρητική αναδίπλωση, ξέπλυναν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τα εγκλήματά τους, δικαίωσαν τα μνημόνια, βάφτισαν μέχρι και δίκαιο το άδικο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Με επίκεντρο την τουρκική επιθετικότητα, ένα πιθανό θερμό επεισόδιο και τα τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, όλο και πιο συχνά ακούγονται τα περί συνδιαχείρισης του ενεργειακού πλούτου και όχι μόνο. Ανησυχείτε για εξελίξεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Τα περί συνδιαχείρισης που ήδη ακούγονται σχεδιάζονται από τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης. Ομως δεν θα αποτρέψουν μια πολεμική εμπλοκή – το αντίθετο. Θα την προετοιμάσουν και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση. Γιατί η συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου, η οποία προφανώς θα είναι σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν γίνεται ούτε αφορά τους λαούς των δύο χωρών αλλά ενεργειακούς κολοσσούς ισχυρών παικτών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Θεωρείτε ότι ασκούνται πιέσεις για παζάρια υπό νατοϊκή ομπρέλα μεταξύ κυβερνήσεων Τουρκίας και Ελλάδας σε σχέση και με το κυπριακό;

Η λύση που προωθείται στο κυπριακό δεν είναι δίκαιη, δεν είναι λύση με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, έχει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης. Γιατί η διχοτομική λύση των «δύο συνιστώντων κρατών» διαιωνίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Ο εθνικισμός βρίσκει έδαφος να καλλιεργείται αυτή την περίοδο; Ποιος είναι ο πραγματικός «πατριωτισμός» κατά την άποψή σας;

Κυρίαρχη σε αυτήν τη φάση είναι η κοσμοπολίτικη αντίληψη του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία εναλλάσσεται με τον αντιδραστικό εθνικισμό. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κι αν αυτή την περίοδο ο κοσμοπολιτισμός δείχνει να έχει πάρει κεφάλι, εύκολο είναι το πράγμα να γυρίσει ανάποδα. Ο πραγματικός πατριωτισμός του λαού δεν μπορεί να έχει σχέση με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μετατρέπουν την πατρίδα του σε ορμητήριο πολέμου σε βάρος άλλων λαών αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων. Ο πραγματικός πατριωτισμός ταυτίζεται και εμπεριέχει τον διεθνισμό, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Εχετε καταγγείλει την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως ξέπλυμα των νεοναζί. Τώρα που έρχεται η ώρα της απόφασης τι μήνυμα στέλνετε;

Η απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση δεν ξέπλυνε απλώς τους ναζί εγκληματίες, τους πρόσφερε και άλλοθι για νέα εγκλήματα. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό που στέλνουν και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη, αυτό της καταδίκης της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αλλιώς οι ευθύνες όσων συμβάλλουν στην αθώωση των εγκλημάτων τους θα είναι τεράστιες. Θα απολογηθούν μπροστά στην Ιστορία, η οποία θα τους τιμωρήσει πολιτικά και ανεπίστρεπτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter