Δημήτρης Ντζανάτος: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων που από ελεγκτής έγινε… ελεγχόμενος στο Άσυλο Ανιάτων

Δημήτρης Ντζανάτος: Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων που από ελεγκτής έγινε… ελεγχόμενος στο Άσυλο Ανιάτων

Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιλογή και τελικά ο διορισμός του Δημήτρη Ντζανάτου στη θέση του Προέδρου στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με τις ψήφους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν και έγιναν σοβαρότατες καταγγελίες για το παράτυπο του διορισμού του αλλά και για την εμπλοκή του σε σκανδαλώδεις υποθέσεις τριών “αμαρτωλών εταιρειών”, ο ρόλος που διαδραματίζει στο Άσυλο Ανιάτων πέρασε κάπως σε δεύτερη μοίρα.

Ο Δημήτρης Ντζανάτος δεν είναι άγνωστος στη ΝΔ. Αντιθέτως, διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Άλλωστε βρίσκεται και στις υπηρεσίες του ίδιου του κόμματος ως αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ. Το τελευταίο μαζί και το ότι ήταν (σύμφωνα με τα Παραπολιτικά) φοροτεχνικός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (παλιός γνωστός δηλαδή της οικογένειας Μητσοτάκη) απέκρυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή τόσο ο ίδιος ο Ντζανάτος όσο και η ΝΔ.

Όταν βέβαια η αντιπολιτευση το αποκάλυψε, ο κ. Ντζανάτος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι σπουδαίο. Με αυτή την έννοια δηλαδή δεν το περιέλαβα». Το να έχει ενεργή θέση σε τομέα του κόμματος, μάλλον δεν είναι κάτι σοβαρό για εκείνον.

Πάμε όμως στα του Ασύλου Ανιάτων.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Ντζανάτος – Ζήτημα ακεραιότητας για τον νέο ελεγκτή του τζόγου στην Ελλάδα

Η περιστρεφόμενη πόρτα

Ο κ. Ντζανάτος τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Δ.Σ του πολύπαθου Ασύλου Ανιάτων που αρκετοί χαρακτηρίζουν ως παρόμοιου τύπου σκανδάλου αλά Γηροκομείο Αθηνών. Μάλιστα το Documento αποκάλυψε πριν λίγο καιρό κατ΄αποκλειστικότητα πόρισμα κόλαφο ελεγκτή στα οικονομικά του ιδρύματος που δείχνει τρύπα εκατομμύριων ευρώ.

Ο κ. Ντζανάτος δεν είναι πλέον ένα απλό μέλος του Δ.Σ αλλά Β’ Αντιπρόεδρος και όπως πληροφορείται το documentonews.gr διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις (γι΄αυτό άλλωστε και του προτάθηκε να μπει στο Δ.Σ) με την πρόεδρο του Ασύλου Ανιάτων κ. Ιωάννα ηλιάδη. Θυμίζουμε, όπως έχει γράψει το Documento, ότι στο Ά.Α έχει σχηματιστεί ένας στενός κύκλος συγγενών, φίλων και γνωστών ο οποίος μακροημερεύει γύρω από την πρόεδρο.

Ας επιστρέψουμε όμως πάλι στον κ. Ντζανάτο και τη σχέση του με το Άσυλο Ανιάτων η οποία μπορεί να περιγραφεί και με το φαινόμενο της λεγόμενης περιστρεφόμενης πόρτας.

Πριν γίνει μέλος του Δ.Σ αποτελούσε τον ελεγκτή των οικονομικών του Ασύλου Ανιάτων ενώ και μετά η εταιρεία στην οποία διετέλεσε για 21 χρόνια πρόεδρος, η Grant Thornton, ήταν η εταιρεία ορκωτών λογιστών που ήλεγχε τον “κουμπαρά” του Α.Α και μέχρι και σήμερα διενεργεί τους τακτικούς λογιστικούς ελέγχους.

Με απλά λόγια, ο ο μέχρι πρότινος ελεγκτής, που είχε επισημάνει μάλιστα σε παλαιότερες εκθέσεις του τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στο ΑΑ παρά την τεράστια περιουσία του, μεταπηδά στον φορέα που ήλεγχε, κρατώντας φυσικά το κύρος, την ισχύ, τις γνώσεις και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει λόγω της θέσεώς του.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι ο κ. Ντζανάτος είναι και στο Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης είπε «Έχετε υπογράψει τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 ως ορκωτός ελεγκτής τους ισολογισμούς του Ασύλου Ανιάτων και μπήκατε και στο Δ.Σ. μετά. Και μας λέτε ότι πήγατε να τους βοηθήσετε;».

«Γίνεται μια έρευνα από το 2015 μέχρι το 2018. Το 2018 μπήκα. Δηλαδή εγώ πέντε μήνες ήμουνα» απάντησε ο Δ. Ντζανάτος, λανθασμένα όμως αφού αν και Β’ Αντιπρόεδρος του ιδρύματος δεν γνωρίζει ότι το πόρισμα για τα οικονομικά του Α.Α περιλαμβάνουν την περίοδο 1/1/2015-30/6/2019. Δηλαδή ακόμη έναν χρόνο, διάστημα κατα το οποίο ο ίδιος είχε γίνει ήδη μέλος στο Δ.Σ.

Τον «καίει» ο ειδικός πραγματογνώμονας

Κάτι τόσο σημαντικό δεν θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητο από τον ειδικό πραγματογνώμονα τον οποίο διόρισε εισαγγελέας για να ερευνήσει τις μαύρες τρύπες στα οικονομικά του Ασύλου Ανιάτων.

Μελετώντας τις παλαιότερες εκθέσεις ορκωτών λογιστών ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι ο κ. Ντζανάτος, ως ο υπογράφων ελεγκτής της έκθεσης τότε, είχε εντοπίσει οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έβλεπε ότι προκύπτει από τα δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων ζήτημα για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας του Σωματείου, παρά την ύπαρξη σημαντικής περιουσίας.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι από το 2018 ο Ντζανάτος έγινε μέλος του Δ.Σ του Σωματείου το οποίο ένα χρόνο ήλεγχε και εντόπιζε:

  • αδυναμία επαλήθευσης της αξίας των ακινήτων του ΑΑ, του κύριου περιουσιακού στοιχείου

  • αδυναμία επαλήθευσης εμπορικών απαιτήσεων από πελάτες συνολικού ποσού 455 χιλ.

  • ύπαρξη επισφαλών απαιτήσεων κατά ποσό 158 χιλ. επιπλέον της σχηματισμένης προβλέψεως

Άραγε όταν έγινε ελεγχόμενος ξέχασε να μεταφέρει τα ευρήματά του ως… άλλοτε ελεγκτή;

Το «γαλάζιο» στο Α.Α

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές για τα τεκταινόμενα του Ασύλου Ανιάτων, το Δ.Σ φαίνεται να έχει γίνει εδώ και χρόνια αρκετά… «γαλάζιο» και με… άκρες στην οικογένεια Μητσοτάκη. Εκτός του “γαλάζιου” Δημήτρη Ντζανάτου, στο Δ.Σ του Ασύλου Ανιάτων υπήρχαν και υπάρχουν και άλλα άτομα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του ζεύγους Παναγιωτόπουλου. Ο αποθανών πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στο Δ.Σ του Ασύλου Ανιάτων στη θέση μάλιστα του Α’ Αντιπροέδρου. Δεν είναι κρυφό ότι ο πρώην πρόεδρο τους ΣτΕ είχε στενή φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που απηύθυνε για τον θάνατο του, ανέφερε: «Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός νομικός και ακέραιος δικαστής. Αλλά και ένας ζεστός άνθρωπος που είχα την τύχη να με τιμά με τη φιλία του. Με το βάθος της σκέψης και την ευρυμάθειά του να πρωταγωνιστούν πάντα στις κατά καιρούς συζητήσεις μας. Στην σύζυγό του Κέλλυ Μπουρδάρα και στους οικείους του απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Τη θέση του στο Δ.Σ του Ασύλου Ανιάτων πήρε πριν από λίγο καιρό η σύζυγός του, Κέλλυ Μπουρδάρα. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή της ΝΔ που διετέλεσε και αντιδήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων. Ενώ και σήμερα φαίνεται να βρίσκεται στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter