Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην ενημερωτική εκπομπή του Ανδρέα Αντζολέτου.

Απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα για ευρωπαϊκά και εθνικά μας θέματα, για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και για τις εσωκομματικές διεργασίες ενόψει και του προγραμματισμένου συνεδρίου ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και για την αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο

«Το Ευρωκοινοβούλιο ξενικά με πλήρη δραστηριότητα από τις 2 Σεπτεμβρίου. Έχουμε την οριστικοποίηση των χαρτοφυλακίων που θα μοιραστούν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τις ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων από τις αντίστοιχες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Και έχουμε επίσης μια πολύ πυκνή πολιτική ατζέντα, καθώς κυριαρχεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit, η ιταλική κρίση, τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής που εντείνεται και χειροτερεύουν τα πράγματα με το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και τις πυρκαγιές στα δάση του Αμαζονίου που είναι ο παγκόσμιος πνεύμονας… Η ατζέντα είναι μεγάλη και νιώθω επιπλέον και μια ιδιαίτερη ευθύνη καθώς είμαι ο μόνος Έλληνας στο Προεδρείο του ΕΚ και ταυτόχρονα και ο μόνος εκπρόσωπος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που σημαίνει και μια αυξημένη ατζέντα για μένα προσωπικά, καθώς είμαι ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, για την Ελλάδα, η ατζέντα αυτή έχει ενδιαφέρον γιατί μέσα στον Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη, ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας των επόμενων Eurogroup και θα αρχίσουν και τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς θα πρέπει να συντάξει και σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, όπου η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτά που έταξε προεκλογικά για να γίνει πρωθυπουργός – όπως διπλασιασμό των ρυθμών ανάπτυξης στο 4% και φοροελαφρύνσεις περίπου 6 δις για άμεση εφαρμογή, δεν θα μπορέσει να τα υλοποιήσει».

Μείωση πλεονασμάτων

«Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που έταξε προεκλογικά, εξηγούν ουσιαστικά και το γεγονός ότι στο μεν εξωτερικό ακολουθεί ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και στηρίζεται στην παρακαταθήκη που η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε – και στις Πρέσπες και στην οικονομία και στο προσφυγικό- ενώ στο εσωτερικό, επειδή ακριβώς ξέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε, εφαρμόζει με ένα πολύ σκληρό δεξιό τρόπο μια πολιτική απόλυτου ασφυκτικού ελέγχου του κράτους αλλά και του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης, πράγμα που δεν βλέπω, επιδιώξει να συνεχίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά απ’ ό,τι είδα στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Μακρόν δεν έθεσε καν το θέμα και αμφιβάλλω και αν θα το θέσει στην επόμενη συνάντηση με την κα Μέρκελ που είναι σε λιγότερο από μια εβδομάδα».

ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαϊκή Προοδευτική Συμμαχία

«Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεχίζεται και θα ενταθεί. Στην προηγούμενη πενταετία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανέπτυξε ισχυρές συμμαχικές και φιλικές σχέσεις και σε κομματικό και σε κυβερνητικό επίπεδο, και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλιστές και ιδιαίτερα με τις δυνάμεις που έχουν ένα καθαρό μέτωπο απέναντι στη δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Μετά τις εκλογές που κατατάσσουν πια τον ΣΥΡΙΖΑ –παρά την ήττα του, στο μακράν μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς και σε μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, είναι αναμενόμενο ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Και επειδή προσωπικά, ήμουν και ένας από τους συνιδρυτές αυτού του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ, του Progressive Caucus όπως λέγεται στο Ευρωκοινοβούλιο, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν και νέες δυνάμεις, νέοι ευρωβουλευτές στη νέα σύνθεση, με τους οποίους ενδιαφερόμαστε να δώσουμε ένα νέο δυναμισμό σε αυτή την προσπάθεια.

Με άλλα λόγια, και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας και τον μετασχηματισμό που έχουμε αποφασίσει συλλογικά, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσουμε να πάιζουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου και στην Ευρώπη, με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Σε ορισμένα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση της ανερχόμενςη ακροδεξιάς, επιβάλλεται η συγκρότηση μια ακόμη ευρύτερης συνεργασίας κατά των πολιτικών Σαλβίνι, Όρμπαν κ.λπ., οι οποίες πλήττουν και ρτα εθνικά μας συμφέροντα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το θέμα του προσφυγικού».

Συνεδριο ανασυγκρότησης

«Η διαδικασία ενόψει του Συνεδρίου ανασυγκρότησης και ανοίγματος που έχουμε προγραμματίσει για τις αρχές του 2020 έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν με φοβίζει καθόλου η διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Ο χώρος μας έχει μια πολύ ισχυρή και μακρά παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατικού διαλόγου. Και εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής διαδικασίας θα οδηγήσει σε συνθέσεις και σε ευρύτατη συσπείρωση. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του χώρου, οι πολίτες με το 31,5% έχουν κατατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο μιας ισχυρότατης αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Προοδευτική Συμμαχία είναι μακράν ο ισχυρότερος πόλος σε αυτό που αποκαλούμε ευρύτερη δημοκρατική παράταξη στη χώρα μας.

Το στοίχημά μας, είναι ένα διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Όσοι πιστεύουν ότι αυτό απαιτεί να εγκαταλείψουμε την αριστερή μας πολιτική και φυσιογνωμία, κάνουν μεγάλο λάθος. Διότι το ζητούμενο όπως το έχει προσδιορίσει καιο Τσίπρας και η ΚΕ, είναι η οικοδόμηση μις Αριστεράς του 21ου αιώνα, συγχρονης, δημοκρατικής και φιλοευρωπαϊκής, ικανής να εκφράζει ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας , δημιουργώντας ένα ευρύτατο δημοκρατικό, προοδευτικό μέτωπο γύρω από κοινούς στόχους. Εδώ και χρόνια, δυνάμεις που ανήκουν στο χώρο των Πρασίνων, της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας , του προοδευτικού χώρου έχουν ήδη ενταχθεί οργανικά και ισότιμα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουμε τον αριστερό μας χαρακτήρα ή να θέτει σε αμφισβήτηση την αυτονομία τους. Θα έλεγα μάλιστα, ότι το άνοιγμα στην κοινωνία, είναι προϋπόθεση για να υπογραμμίσουμε την αριστερή μας πολιτική».

Από τη θέση της αντιπολίτευσης

«Ο βασικός μας στόχος, έχοντας μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε, είναι να κάνουμε μια αποτελεσματική και πειστική αντιπολίτευση. Και να θέσουμε από τώρα βήμα βήμα τις βάσεις, ώστε την επόμενη μέρα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να είμαστε με την ψήφο του λαού, η πεόμενη κυβέρνηση.

Και εκτιμώ ότι παρά την συνθλιπτική παντοκρατορία της ΝΔ στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πολιτικά ανοίγματα που δρομολογούμε, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης – και ο Τσίπρας, που είναι μόλις 45 χρονών, να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Εμείς πάντως, σε αντίθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται από την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης του να αρχίσουμε να ζητάμε εκλογές.

Θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να βάλουμε φρένο σε ο,τιδήποτε αρνητικό προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη –και δυστυχώς προωθεί πολλά αρνητικά. Και αν κάνει κάτι θετικό, όπως η θεαματική κωλοτούμπα του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πιστής εφαρμογής της, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, παρά το γεγονός ότι θα επικρίνουμε σφοδρά τα ψέμματα και την πατριδοκαπηλία που χρησιμοποίησε η ΝΔ για λόγους προεκλογικούς».

Εσωκομματικές διεργασίες και η επόμενη μέρα

«Εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου στον Γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες. Και να θυμίσω σε όλους ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είναι Γραμματέας του κόμματος ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή του από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

Στις αρχές της εβδομάδας, μετά από μια συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχε φυσικά και ο γραμματέας του κόμματος, αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για την πορεία ανασυγκρότησης και ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενόψει του Συνεδρίου που οργανώνουμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς και η συγκρότηση μια κεντρικής οργανωτικής Συνεδρίου, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης – και αυτό μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις είναι η καλύτερη απάντηση. Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι θα ήταν τεράστιο λάθος και είμαι βέβαιος ότι δεν θα το κάνουμε, διότι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιτρέψει να συμβεί, να παγιδευτούμε σε μια διαδικασία άγονων αντιπαραθέσεων και εσωστρέφειας.

Ο κόσμος ζητά από μας επαφή με την κοινωνία, ανοίγματα, ισχυροποίηση, ισχυρή και πειστική αντιπολίτευση, προετοιμασία προγράμματος και εναλλακτικών προτάσεων για να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Μπορεί να έχασε τις εθνικές εκλογές, αλλά όσοι έθεσαν το στόχο της στρατηγικής του ήττας διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter