Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Οκτώ νομοθετικές πρωτοβουλίες ενάντια στην διαφθορά

Πακέτο νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς αναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Σε γραπτή του απάντηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σημειώνει ότι σύντομα θα έρθουν για ψήφιση στην Βουλή τα εξής νομοσχέδια ή νομοθετικές ρυθμίσεις:

- Ο Νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

- Ο Νόμος για τους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος)

- Η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή (4314/2014), με πρόβλεψη για αξιοποίηση των κατασχεθέντων από εισαγγελικές αρχές χρημάτων, από το Δημόσιο.

- Η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Διοίκησης.

- Ο Νόμος για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των εισαγγελικών παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων.

- Αναβάθμιση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων (σ.σ. οι σχετικές διατάξεις για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου στις ΔΕΚΟ έχουν ήδη κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή).

- Καμπάνια ευαισθητοποίησης των μαθητών με τίτλο «Παίζω τίμια» για την τήρηση των κανόνων.

- Νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι « η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, έχει να επιδείξει όχι μόνο πρωτοβουλίες αλλά και σπουδαίο έργο, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την ενίσχυση με κάθε μέσο, όλων των φορέων και μηχανισμών που ασχολούνται με:

- τον αποτελεσματικό έλεγχο σε λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού,

- την πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής,

- την ηλεκτρονική υποβολή και ουσιαστικό έλεγχο δηλώσεων «πόθεν έσχες»,

- τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων,

- τις δημόσιες συμβάσεις με αύξηση της διαφάνειας και των δικλείδων ελέγχου,

- τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Κοινοβουλίου,

- τη λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου και 

- τη λήψη τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ, για την υλοποίηση πολλών βασικών μεταρρυθμίσεων, για την αύξηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στο Δημόσιο Τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.