«Δημοκρατική τομή» στην ψυχική υγεία

«Δημοκρατική τομή» στην ψυχική υγεία

Ο λόγος για το νομοσχέδιο της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν της αρέσει πως όλα θα υπαχθούν σε μία δομή του δημοσίου.

«Δημοκρατική τομή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας» που συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Ανδρέας Ξάνθος τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η από-ιδρυματοποίηση του συστήματος ενώ ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την Ν.Δ ότι αντιδρά σε ένα νομοσχέδιο που αναθέτει σε δημόσιο φορέα την λειτουργία του.

«Κάνουμε μια θεσμική παρέμβαση επανεκκίνησης των δομών της ψυχικής υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος που «έχει ένα μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα». Θύμισε ότι η ψυχική υγεία είναι ένα «κίνημα που ξεκίνησε από αριστερούς ψυχιάτρους που έδωσαν μάχη να κλείσει το θεραπευτήριο της Λέρου» και στην «ανάγκασαν τις πολιτικές ηγεσίες να εναρμονιστούν με ένα πλαίσιο εξανθρωπισμού» κι έτσι «αναπτύχθηκαν δομές κοινωνικής φροντίδας και από-ασυλοποίησης». Ο Α.Ξάνθος επισήμανε παράλληλα ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «δίνουμε ρόλο και λόγο στους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Επισήμανε ότι το σύστημα χρηματοδοτείται πλέον από το δημόσιο και «οι διαδικασίες θα είναι πλέον διαφανείς».

Την δημιουργία ενός δημόσιου και μονομετοχικού δημόσιου φορέα για την ψυχική υγεία υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τονίζοντας ότι δομές με 30 και 40 ασθενείς εγκαταλείπονται γιατί είχαν ανατεθεί σε ΜΚΟ τονίζοντας πως «πρέπει κάποιος προσωρινά να αναλάβει να λειτουργήσει τις δομές». Μάλιστα άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «δεν σας αρέσει που θα πάνε σε μία δομή του δημοσίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter