Δημόσια Παιδεία στα γρανάζια της αγοράς

Δημόσια Παιδεία στα γρανάζια της αγοράς

Απολύτως τίποτα δεν θα αφήσει όρθιο η λαίλαπα που ενέσκηψε εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο στη χώρα μας και ακούει στο όνομα «Κυριάκος Μητσοτάκης και άριστοι συνεργάτες».

Βαθιά στη δημόσια Παιδεία βάζουν το χέρι τους οι «σοφοί» της Νέας Δημοκρατίας και κυριολεκτικά την ανασκάπτουν εκ θεμελίων παραδίνοντάς της στους ιδιώτες και προσφιλή τους αγορά.

Θεμελιώδης αρχή της αλλαγής η μετατροπή της παροχής παιδείας σε προϊόν. Ως εκ τούτου οι θέλοντες πάσης φύσεως εκπαίδευση μετατρέπονται σε πελάτες. Και όπου υπάρχει αγορά υπάρχουν και κριτήρια κάθε λογής. Τοπικιστικά, οικονομικά, ιδεολογικά.

Εξ’ ου και η προεκλογική ρήση Μητσοτάκη περί ψυκτικών από το Περιστέρι, που πολλοί τη λοιδόρησαν και την παρερμήνευσαν. Αλλά τίποτα δεν ήταν τυχαίο στις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για το πως ακριβώς θα πολιτευόταν μετά τις εκλογές. Άλλωστε αυτό επικαλούνται τώρα όταν δέχονται κριτική για τις πολιτικές που ασκούν.

Καθρέπτης για το τι ετοιμάζουν για τη δημόσια Παιδεία το περιβόητο «Σχέδιο Πισσαρίδη». Και τι δεν αναφέρει αυτή η επαίσχυντη έκθεση που ναρκοθετεί το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωση δαπανών για την Παιδεία, Τράπεζα θεμάτων για όλες τις τάξεις με αιτιολογία τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη τη χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα της χώρας, αμερικάνικης λογικής δάνεια στους φοιτητές για περιορισμό των κρατικών δαπανών, ενώ γίνεται και λόγος για αντικίνητρα αν δεν αποφοιτούν οι φοιτητές στην ώρα τους.

Οι απίθανοι αυτοί «σοφοί» προδιαγράφουν ένα μέλλον το οποίο μέχρι στιγμής μόνο σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας το έχουμε διαβάσει και που η αγορά θα έχει το πρώτο μέλημα για τις σπουδές των παιδιών από το νηπιαγωγείο έως τα μεταπτυχιακά.

Και όλα αυτά βέβαια με το αντίστοιχο αντίτιμο, για όσους έχουν να πληρώσουν. Για τους υπόλοιπους έχουν έτοιμες τις φάμπρικες των 200 ευρώ για να τους υποδεχτούν.

Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση των πολιτών αν βέβαια επιθυμούν η Παιδεία που θα προσφέρουν στα παιδιά τους να είναι πραγματική Παιδεία.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter