Δημόσιο – Ίδρυμα Ωνάση μαζί για το «Ντυνάν»

Δημόσιο – Ίδρυμα Ωνάση μαζί για το «Ντυνάν»

Και να που το δημόσιο δεν πουλάει μόνο • αγοράζει κιόλας! 

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην απόκτηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» –με τη σκοτεινή διαδρομή από τη δημιουργία του μέχρι το πέρασμά του στη Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου και εντέλει την Πειραιώς, αλλά και τον υπό δικαστική διερεύνηση ρόλο του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη– είναι γεγονός ότι εξέπληξε. Δεδομένης μάλιστα της στενότητας πόρων του δημοσίου, οι απορίες που δημιουργήθηκαν ήταν και είναι πολλές. Γιατί να αποκτήσει ένα ακόμη νοσοκομείο το δημόσιο και μάλιστα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Ευαγγελισμό, μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Γενικό Κρατικό, το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό και τα στρατιωτικά νοσοκομεία της περιοχής και όχι μόνο;

Η χρηματοδότηση

Το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που χειρίζεται το θέμα φαίνεται να είναι «καλά διαβασμένοι» και να έχουν υπολογίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. Καταρχήν ως προς τη χρηματοδότηση –σύμφωνα με πληροφορίες του Documento– το υπουργείο μάλλον είναι κοντά στο να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση καθώς είναι σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση προέκυψε από τις εξής διαδικασίες: η διοίκησή του είχε κοινοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανέγερση και στον εξοπλισμό κέντρου μεταμοσχεύσεων σε χώρο παρακείμενο του σημερινού καρδιολογικού νοσοκομείου. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανερχόταν περίπου σε 80 εκατ. ευρώ και βεβαίως θα απαιτούσε ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αντιπρότεινε στο Ιδρυμα Ωνάση να χρηματοδοτήσει την εξαγορά (εν τμήματι ή εν όλω) του «Ντυνάν» και ως αντιστάθμισμα να λάβει έναν τουλάχιστον όροφο του νοσοκομείου που θα μετατραπεί σε μεταμοσχευτικό κέντρο.

Η άμιλλα Νιάρχου – Ωνάση

Είναι γεγονός ότι τα ιδρύματα των πάλαι ποτέ μεγάλων αντιπάλων (Ωνάση και Νιάρχου) μάλλον έχουν αποδυθεί σε μια πολύ αποδοτική και ενδιαφέρουσα άμιλλα, προς μεγάλη χαρά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού αλλά και του χειριζόμενου το θέμα Π. Πολάκη. Η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση σε αυτή την άμιλλα, αν και δεν προκαλείται από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Νιάρχου, σίγουρα επηρεάζεται. Της υπό διαπραγμάτευση συμμετοχής του ιδρύματος Ωνάση στη σχεδιαζόμενη εξαγορά του «Ντυνάν» είχε προηγηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς το υπουργείο Υγείας ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Κατασκευή και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
  • Κατασκευή και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.
  • Δημιουργία στον χώρο του Ευαγγελισμού νέου κτιριακού συγκροτήματος – έδρας της Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
  • Προμήθεια, εξοπλισμό και συντήρηση νέων ελικοπτέρων αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ.
  • Προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού ΡΕΤ (τομογράφοι ποζιτρονίων) για όσα νοσοκομεία δεν είχαν.
  • Ιδρυση μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Και όπως όλα δείχνουν αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.

Το timing

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά του νοσοκομείου «Ντυνάν» προωθείται σε μια στιγμή που συντελούνται καταλυτικές εξελίξεις στον χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων. Τον τελευταίο καιρό πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές που ενέτειναν τη συγκέντρωση (consolidation) αλλά και τον αφελληνισμό στον χώρο του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Ετσι πέρασαν σε χέρια μεγάλων ξένων funds νοσοκομεία όπως το Metropolitan και το Ιασώ General, ενώ ο γερμανικός «Ασκληπιός» εξαγόρασε το 30% του Ιατρικού Κέντρου και, τέλος, έγινε η εμβληματική εξαγορά του ομίλου Υγεία (ομώνυμο νοσοκομείο συν τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ).

Το ενδιαφέρον των ξένων funds για την ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ελλάδα εδράζεται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει έκρηξη κερδών στον χώρο λόγω της επικείμενης οικονομικής ανάπτυξης, που θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας τα οποία υπέστησαν δραματική κάμψη κατά τα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστικό της έντασης με την οποία διεκδικούνται τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι ότι για τον όμιλο Υγεία υπήρξε αρχικά πρόταση από τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο) στα 45 λεπτά ανά μετοχή, για να καταλήξει έπειτα από διαδοχικές προτάσεις να κατακυρωθεί σε ξένο fund στα 95 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή σε προσφορά υψηλότερη κατά 100% και πλέον.

Ως προς το «Ντυνάν» οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μέσω της θυγατρικής της Ημιθέα ΑΕ θα εκτιμήσει την πρόταση από οικονομικής άποψης. Η Πειραιώς είχε διαθέσει για το «Ντυνάν» (απόκτηση μετοχών από MIG και κεφάλαιο κίνησης) περί τα 110 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο «Ντυνάν» αναπτύσσεται σε έκταση 55.000 τ.μ. στις αρχές περίπου της λεωφόρου Μεσογείων και θεωρείται το πιο σύγχρονο σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό νοσοκομείο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει:

• 303 κλίνες νοσηλείας

• 38 κλίνες ΜΕΘ (μονάδες εντατικής θεραπείας)

• 24 κλίνες ΜΤΝ (μονάδα τεχνητού νεφρού)

• 78 κλίνες βραχείας νοσηλείας (νοσηλείας μιας ημέρας)

• 25 χειρουργεία (αίθουσες – τραπέζια)

Στο νοσοκομείο απασχολούνται εν συνόλω με διάφορες σχέσεις εργασίας (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπό προσωπικό) περί τα 1.100 άτομα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter