Δημοσκόπηση: Βράζει η κοινωνία για την κυβέρνηση, ανησυχεί για τα θύματα

Δημοσκόπηση: Βράζει η κοινωνία για την κυβέρνηση, ανησυχεί για τα θύματα

Επτά στους δέκα πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως προκύπτει από το γκάλοπ της Prorata για λογαριασμό του Kontra channel

Ακρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον τρόπο που εισπράττουν την υπόθεση Λιγνάδη (και γενικότερα το κίνημα #MeToo) η κοινωνία αλλά και πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι όπως τοποθετούνται πολιτικά εξάγονται από την πανελλαδική έρευνα ανίχνευσης στάσεων & αντιλήψεων της Prorata για λογαριασμό του Kontra channel.

Η δημοσκόπηση, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού στο βραδινό δελτίο της Παρασκευής, διεξάχθηκε online από τις 12 έως τις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή τις ημέρες που ο Δημήτρης Λιγνάδης βρισκόταν προφυλακισμένος στη ΓΑΔΑ περιμένοντας την απόφαση της ανακρίτριας για την προφυλάκισή του ή μη. Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι κόλαφος για τις κυβερνητικές επιλογές, αφού το 71% των ερωτηθέντων

δεν είναι ικανοποιημένο με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, το 66% θεωρεί ότι πλήττεται η κυβερνητική αξιοπιστία και το 68% ζητά την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, με μόλις το 24% να ζητά να παραμείνει στη θέση της. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι ακόμη και το 42% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ΝΔ ζητά την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού.

Το ερώτημα για τις καταγγελίες

Στο ερώτημα «Τις τελευταίες μέρες αρκετά άτομα καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;» το 5% απαντά ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα ως θύτες, το 52% ότι ενδεχομένως κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ και το 40% και τα δύο παραπάνω εξίσου, ενώ ένα 3% απαντά «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ» (ΔΞ/ΔΑ).

Στο ίδιο ερώτημα αλλά με βάση το κόμμα στο οποίο αισθάνονται πιο κοντά, το 6% της ΝΔ και μόλις το 1% που δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα ως θύτες, ενώ το 39% της ΝΔ και το 78% που δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ ότι ενδεχομένως κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ. «Και τα δύο παραπάνω εξίσου» απαντούν το 51% της ΝΔ και το 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, «ΔΞ/ΔΑ» απαντά το 4% της ΝΔ και το 1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά», το ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα ως θύτες επιλέγει το 1% που τοποθετείται στην Αριστερά, το 2% του κέντρου και το 11% της Δεξιάς. Το ότι ενδεχομένως κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ, αντίστοιχα το 77% της Αριστεράς, το 49% του κέντρου και το 37% της Δεξιάς, ενώ «Και τα δύο παραπάνω εξίσου» το 22%, το 47% και το 47%.

Οι απαντήσεις βάσει φύλου

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις βάσει φύλου. Συγκεκριμένα, το 2% των γυναικών και το 5% των αντρών απαντούν ότι τους ενδιαφέρει ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα ως θύτες, το 65% των γυναικών και το 48% των αντρών ότι ενδεχομένως κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ, ενώ «Και τα δύο παραπάνω εξίσου» επιλέγουν το 31% των γυναικών και το 44% των αντρών. Στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη;» «Απόλυτα» απαντά το 9%, «Αρκετά» το 17%, «Οχι ιδιαίτερα» το 20%, «Καθόλου» το 51% και «ΔΞ/ΔΑ» το 3%. Δηλαδή το 71% είναι μη ικανοποιημένο ή καθόλου ικανοποιημένο με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη και μόνο το 26% δηλώνει απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο.

Στο ίδιο ερώτημα βάσει κόμματος, «Απόλυτα» ή «Αρκετά» απαντούν το 59% της ΝΔ και το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, «Οχι» ή «Καθόλου» το 38% της ΝΔ και το 97% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «ΔΞ/ ΔΑ» επιλέγει το 3% της ΝΔ.

Στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τον τρόπο που η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη;» «Απόλυτα» απαντά το 11%, «Αρκετά» το 22%, «Οχι ιδιαίτερα» το 25%, «Καθόλου» το 38% και «ΔΞ/ ΔΑ» το 4%. Δηλαδή το 63% δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης και το 33% είναι απόλυτα και αρκετά ικανοποιημένο.

Στο ίδιο ερώτημα με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση, «Απόλυτα» ή «Αρκετά» δηλώνει το 74% όσων τοποθετούνται στην Αριστερά, το 27% του κέντρου και το 12% της Δεξιάς,. «Οχι ιδιαίτερα» και «Καθόλου» απαντούν το 24% της Αριστεράς, το 68% του κέντρου και το 83 της Δεξιάς, ενώ «ΔΞ/ΔΑ» απαντούν αντίστοιχα το 2,5% και το 5%.

Η διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη

Στο ερώτημα «Κατά τη γνώμη σας η διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη πλήττει ή δεν πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης;» «Σίγουρα» απαντά το 49%, «Μάλλον πλήττει» το 17%, «Μάλλον δεν πλήττει» το 16%, «Σίγουρα δεν πλήττει» το 16% και «ΔΞ/ ΔΑ» το 2%. Δηλαδή το 66% θεωρεί ότι «μάλλον» και «σίγουρα» πλήττει την κυβερνητική αξιοπιστία και το 32% ότι «μάλλον» και «σίγουρα» δεν πλήττει. Στο ίδιο ερώτημα με βάση το κόμμα, «Σίγουρα» και «Μάλλον πλήττει» απαντούν το 31% της ΝΔ και το 95% του ΣΥΡΙΖΑ. «Σίγουρα» και «Μάλλον δεν πλήττει» το 66% της ΝΔ και το 4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «ΔΞ/ΔΑ» απαντούν το 3% της ΝΔ και το 1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στο ερώτημα «Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει άμεσα σε σχέση με την υπουργό Πολιτισμού;» «Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να την αποπέμψει ο πρωθυπουργός» απαντά το 68% και «Να παραμείνει στη θέση της ως έχει» το 24%, ενώ ένα 8% απαντά «ΔΞ/ΔΑ». Με βάση το κόμμα, «Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να την αποπέμψει ο πρωθυπουργός» απαντούν το 42% της ΝΔ και το 94% του ΣΥΡΙΖΑ, «Να παραμείνει στη θέση της ως έχει» απαντούν το 49% της ΝΔ και το 3% του ΣΥΡΙΖΑ και «ΔΞ/ΔΑ» απαντούν το 9% της ΝΔ και το 3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter