Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει με περισσότερα τεστ»

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει με περισσότερα τεστ»

Κατηγορηματικός για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού o καθηγητής που μιλάει στο Documento

Κατηγορηματικός ήταν ο Δημ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας στο Documento ότι ο τουρισμός έθεσε τις βάσεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τουρισμός έβαλε τις βάσεις για το δεύτερο κύμα. Εγώ το λέω όπως οι Αμερικανοί που τους αρέσουν τα γουέστερν: κάποιος γέμισε το πιστόλι και κάποιος τράβηξε τη σκανδάλη. Οι τουρίστες τράβηξαν τη σκανδάλη, αλλά ο λόγος που έγινε όλο αυτό είναι η χαλαρότητα που δείξαμε εμείς. Αρα η χαλαρότητα έπαιξε ρόλο, αλλά αν δεν είχαν έρθει οι τουρίστες –υπό αυτές τις συνθήκες– για να δώσουν την αύξηση που φάνηκε από τον Ιούλιο, θα μπορούσαμε να είχαμε συγκρατήσει τον ιό».

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν αναφέρεται μόνο στους νέους που στοχοποιούνται, ενώ στηλίτευσε την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες.

Ο διευθυντής Τομέα Τεχνολογιών και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι «εμείς λέγαμε πως ο τουρισμός θα έπρεπε να ανοίξει με άλλους όρους, με περισσότερα τεστ. Αν δείτε τα τεστ που γίνονται σήμερα σε σύγκριση με τα τεστ που γίνονταν τότε, δεν έχουν καμία σχέση».

Υποστήριξε δε ότι θα έπρεπε να γίνονται τεστ στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ώστε όχι μόνο να αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση, αλλά κυρίως να ανιχνεύεται, να ιχνηλατείται και να ελέγχεται η διασπορά. Στην ερώτηση αν η λύση θα ήταν να κάνουν τεστ οι τουρίστες προτού επισκεφτούν τη χώρα, πρακτική που εφαρμόζεται στο δεύτερο lockdown, ο Δημ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Προφανώς. Κι έτσι θα ήταν αποτρεπτική η κατάσταση για μερίδα τουριστών που ήταν υπερβολικά χαλαροί».

«Το τσουνάμι ξεκίνησε την 1η Αυγούστου»

Οσον αφορά το γιατί δεν ακολουθήθηκε αυτή η φόρμουλα και κατά το άνοιγμα του τουρισμού, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν υπήρχε εμπειρία για τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος και «κινηθήκαμε σύμφωνα με το τι ήταν λογικό και εφικτό εκείνη τη στιγμή».

«Θα προτιμούσα –και το υπογραμμίσαμε εξαρχής– το άνοιγμα του τουρισμού να είχε γίνει πιο προσεκτικά για να αποφύγουμε την ανάπτυξη που βλέπουμε σήμερα. Ουσιαστικά η κατάσταση ξεκίνησε με έναν παφλασμό του κύματος και από ένα σημείο και μετά έγινε τσουνάμι. Τώρα είμαστε στη φάση που βλέπουμε το κύμα να φουσκώνει. Επί της ουσίας, το τσουνάμι ξεκίνησε την 1η Αυγούστου» εκτίμησε και πρόσθεσε: «Κάναμε την αναγκαστική επιλογή για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς να σκεφτούμε ότι αν το κάνουμε με αυτό τον τρόπο, τότε θα δυναμιτίσουμε την πορεία της υπόλοιπης οικονομίας. Επρεπε να έχουμε εξετάσει το ζήτημα ευρύτερα και σε βάθος χρόνου».

Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 86% των μεταδόσεων, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, προκλήθηκε σε κλειστούς χώρους, ο Δημ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετική διαχείριση για το ζήτημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Και επειδή διάβασα την αναφορά που σχετιζόταν για τις συνθήκες που επικρατούν στα μέσα μεταφοράς στο Παρίσι και κατά πόσο εκεί μεταδίδεται ή όχι ο ιός, οι συνθήκες που επικρατούν στα μέσα μεταφοράς της Γαλλίας δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι παρατηρείται στα ελληνικά λεωφορεία. Τουλάχιστον μεταξύ μας να λέμε την αλήθεια…» σχολίασε με αφορμή την αποστροφή του πρωθυπουργού και υπενθύμισε ότι το Παρίσι βρίσκεται σε lockdown «επειδή ακριβώς υπήρξε διασπορά».

Ως προς την ανάγκη να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημοσιοποίησής τους. «Ως ακαδημαϊκός συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά. Πρέπει να είναι στη διάθεση όλων, γιατί κανείς δεν έχει κάτι να κρύψει από τους συναδέλφους. Είναι εξαιρετικοί και κάνουν ό,τι μπορούν. Είμαι υπέρ της πλήρους διαφάνειας» δήλωσε. Στο ερώτημα αν ενδέχεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να τεθεί εκτός ελέγχου θυμίζοντας βόρεια Ιταλία, ο Δημ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα αποφύγουμε αυτό το οδυνηρό σενάριο και προέβλεψε ότι «μετά τις 17 του μήνα θα δούμε αποκλιμάκωση».

«Μέθοδος για lockdown-ακορντεόν»

Επισήμανε επίσης ότι η τελευταία μελέτη που προώθησε στον πρωθυπουργό επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον κυβερνητικό προγραμματισμό, αφού ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η μέθοδος για lockdown-ακορντεόν, η αύξηση του προστίμου στα 300 ευρώ και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας τουλάχιστον στο 70%. «Ας το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν σώζεται η κατάσταση ούτε με τρεις ούτε με πέντε βδομάδες lockdown. Θα χρειαστούν δύο μήνες και παραπάνω, καθώς μετά την άρση των μέτρων αναμένεται να ξαναδούμε αυξητική τάση» προέβλεψε και κατέληξε λέγοντας πως αν η τακτική «ακορντεόν» μετατραπεί σε στρατηγική, τότε η κατάσταση μπορεί να τιθασευτεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter