Δημοτικά-νηπιαγωγεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Δημοτικά-νηπιαγωγεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, με βάση και τις τελικές αποφάσεις και του υπουργείου Παιδείας, παρά τους φόβους για νέα μεγάλη διασπορά του κορονοϊού από τους συνωστισμούς γονιών και συνοδών των παιδιών, και με τα μέτρα της κυβέρνησης να είναι ανύπαρκτα. 

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν απλώς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Καμιά συρρίκνωση τμημάτων, χωρίς μαζικούς εκπαιδευτικών, χωρίς να ανοίξουν νέα σχολεία που είχαν κλείσει λόγω των προηγούμενων μέτρων συγχώνευσης σχολικών μονάδων, όπως άλλωστε ζητούσαν οι μαθητικές καταλήψεις, οι εκπαιδευτικοί, και πολλοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σε όλη τη χώρα.

Με μάσκες

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Έλεγχοι αλλά σε… δείγμα

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία και όχι βέβαια καθολικούς, για γρήγορο και αποτελεσματικότερο περιορισμό τυχόν κρουσμάτων. Επίσης προβλέπεται εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για “επιπλέον μέτρα πρόληψης” που αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, αλλά… “όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο” (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter