Διαδηλώσεις για την ακρίβεια και βίαια επεισόδια στο Ιράν

Διαδηλώσεις για την ακρίβεια και βίαια επεισόδια στο Ιράν

Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση των τιμών των τροφίμων στο Ιράν εξαπλώθηκαν σε αρκετές περιοχές και πόλεις το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι άνθρωποι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και άναψαν φωτιές.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση διέκοψε μια βασική επιδότηση εισαγωγών, αυξάνοντας ουσιαστικά τις τιμές του ψωμιού και άλλων τροφίμων, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη νοτιοδυτική πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν. Όμως την Πέμπτη, η αναταραχή εξαπλώθηκε και αλλού κυρίως στο δυτικό Ιράν.

 

Οι πρώτες αναφορές και ορισμένα βίντεο δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν βία σε ορισμένες περιπτώσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που διαδήλωναν στους δρόμους και φώναζαν κατά της αύξησης των τιμών και των κυβερνητικών ηγετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακούγεται ήχος δακρυγόνων και όπλων σε βίντεο που κοινοποιούν πολίτες.

 

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό του Χουζεστάν. Φώναξαν επίσης επαίνους για τον Ρεζά Σαχ, τον ιδρυτή της δυναστείας των Παχλαβί και τον ηγέτη που ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό στο Ιράν σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Ο εγγονός του Ρεζά Σαχ, εξόριστος πρίγκιπας Ρεζά Παχλαβί, εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές. Σε αρκετές πόλεις οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.

Οι ειδικοί στο Ιράν προέβλεψαν την αναταραχή την περασμένη εβδομάδα καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν ξαφνικά. Κάποιοι είπαν ότι αν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, θα είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι τον Νοέμβριο του 2019, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να πυροβολήσουν διαδηλωτές σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.500 ανθρώπους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter