Διαδρομές πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας

Διαδρομές πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας

Οι δικές μας επιλογές που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής. Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα (γιατί για την εφημερίδα Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα): όπου θεωρούμε ότι καλό είναι να βρεθείτε και να συμμετάσχετε για να μοιραστείτε στη συνέχεια την εμπειρία σας με φίλους και γνωστούς.

Μυθ-ιστορική modernité

Tα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη, που εκτίθενται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, είναι μια σειρά είκοσι τεσσάρων έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την πραγματικότητα. Μέσα από τις εικόνες ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και πάνω από όλα συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 20.00.

INFΟ

Έως 14/3

Banda Iovanica στο Γυάλινο

Η Banda Iovanica είναι μια πρωτότυπη ελληνική μπάντα λαϊκής τσιγγάνικης μουσικής από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Πρόσωπο-κλειδί, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου βιολιστή η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι.

INFO

19/1 στις 21.30,

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες οκτώ πόλεις της Πελοποννήσου. Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου με ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο «Dolphin man» του Λευτέρη Χαρίτου.

INFO

www.peloponnisosdocfestival.com

«Το βιβλίο είναι η δύναμή σου»

Το 24ο Παζάρι Βιβλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πλατεία Κοτζιά (έναντι δημαρχείου Αθήνας) από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο 24ο Παζάρι Βιβλίου 2020, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα (μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων), προσφέροντας πάνω από 10.000 τίτλους βιβλίων σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής λιανικής τιμής.

INFO

Από 17/1, πλατεία Κοτζιά

Νάνος Βαλαωρίτης στη Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού σουρεαλισμού. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν: Μαρία Γεωργούλα, Ευγενία Γραμματικοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιωάννα Ναούμ.

INF0

14/1 στις 19.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Τα καλύτερα» του Γιώργου Μαργαρίτη

Απ’ τον Τσιτσάνη στον Νικολόπουλο κι απ’ τον Παγιουμτζή στον Καζαντζίδη, ο Γιώργος Μαργαρίτης ερμηνεύει μεγάλα τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, παντοτινά διαμάντια της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια που ο Γιώργος Μαργαρίτης αγάπησε και υπηρέτησε με αξιώσεις στην 40χρονη καλλιτεχνική του διαδρομή. Μαζί του η Χριστιάνα Γαλιάτσου και μια ορχήστρα σπουδαίων μουσικών.

INFΟ

17/1 στις 21.00,

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Επίσης:

Έκθεση σπουδαστών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (έως τις 18/1)

Το «Πέρασμα» είναι η πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής του δημοσιογράφου Γιώργου Κογιάννη (έως 26/1, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter