Διαδρομές πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας

Διαδρομές πολιτισμού – Οι προτάσεις της εβδομάδας
Οι δικές μας επιλογές που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής. Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα (γιατί για την εφημερίδα Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα): όπου θεωρούμε ότι καλό είναι να βρεθείτε και να συμμετάσχετε για να μοιραστείτε στη συνέχεια την εμπειρία σας με φίλους και γνωστούς.

Σουινγκάτη τζαζ-πανκ υψηλών ταχυτήτων

Οι Botticelli Baby είναι μια παρέα με έναν τρελούτσικο μπασίστα –που τραγουδάει κιόλας–, μια ρυθμική section που ξέρει να γκρουβάρει και τρία πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, σαξόφωνο) που βάζει πραγματικά φωτιά στη σκηνή. Με πιο πολλές και σαφείς λεπτομέρειες, οι Botticelli Baby είναι ένα πανκ-τζαζ γκρουπ από την περιοχή Ρουρ της Γερμανίας, τόπο που έχει καλή προϊστορία στις τολμηρές τζαζ εκφάνσεις και εκφράσεις, ξεκινώντας ήδη με τη free jazz στα τέλη του ’60. Από τον πρώτο τους δίσκο, το «Junk» (2015), η μουσική τους θεωρείται ότι ενσωματώνει τη μέινστριμ τζαζ, τα χρώματα και τους ρυθμούς των Βαλκανίων, τις folk αναφορές στα καθαρά πανκ ροκ φωνητικά. Εμφανίζονται στο Half Note για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα.

INFΟ

Εως 24/2

Ποιητικό γράμμα σε ένα παιδί 

O αρχισυντάκτης του πολιτικού και του διεθνούς τμήματος του Documentο Δημήτρης Χατζηνικόλας αποφάσισε να δοκιμαστεί και στο πεδίο της ποίησης εκδίδοντας την πρώτη του συλλογή «Γράμμα στο παιδί που ήμουνα κάποτε» (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη). Στη διάρκεια της παρουσίασής της, που θα γίνει την Τρίτη 25/2 στις 12.00, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Πουλακίδας, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και ο Νίκος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης οικονομίας.  

INFΟ

Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)

Ο Μπερνάρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με αφορμή το ψηφιακό release του σάουντρακ της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη με τίτλο «Ballad for a pierced heart», o σκηνοθέτης θα υποδεχτεί τον διακεκριμένο Γάλλο συνθέτη Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο για τον Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ από το ντοκιμαντέρ «In the tracks of Jean-Michel Bernard». Στη συνέχεια ο συνθέτης θα συνομιλήσει με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και τον κινηματογραφικό κριτικό του περιοδικού «Αθηνόραμα» Χρήστο Μήτση. Θα παρευρεθούν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης και Στάθης Σταμουλακάτος.

INFΟ

Ωρα προσέλευσης: 19.30. Είσοδος ελεύθερη

Τα ιστορικά πάθη του Πόντου επί σκηνής

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή στο θέατρο Πόλη σε ερμηνεία της Χρύσας Παππά και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Η Χρύσα Παππά υποδύεται πολλούς αντρικούς και γυναικείους ρόλους σε διαδοχικές μεταμορφώσεις, έτσι ώστε στα μάτια του θεατή να ξετυλίγεται η τοιχογραφία του ποντιακού ελληνισμού από το 1910 έως το 1962 στην Τουρκία και τη Σοβιετική Ενωση.

INFΟ

Θέατρο Πόλη (Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους, πλατεία Βικτωρίας)

Το Ολοκαύτωμα στο σινεμά

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου διοργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Το Ολοκαύτωμα στον σοβιετικό και μετασοβιετικό κινηματογράφο». Εισηγητής: δρ Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ, τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Την εκδήλωση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσουν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Shades Magazine», το οποίο είναι και διοργανωτής.

INFΟ

Polis Art Café, στις 20.00

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και οι φίλοι της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, που έφυγε πρόσφατα, διοργανώνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για να την τιμήσουν. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Γιάννης Αντιόχου, Ευτυχία Παναγιώτου, Σίσσυ Παπαθανασίου, Τίτος Πατρίκιος, Θέμης Ροδαμίτης, Ντίνος Σιώτης, Αλέξης Σταμάτης, Φωτεινή Τσαλίκογλου. Θα διαβάσουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Εύα Σιμάτου, Σμαράγδα Σμυρναίου.

INFΟ

24/2, στις 20.00, είσοδος ελεύθερη

Νίκος Μάρκου στη Citronne

Στην ατομική έκθεσή του ο Νίκος Μάρκου παρουσιάζει μια νέα φωτογραφική ενότητα. Οι εκτιθέμενες φωτογραφίες είναι καταγραφή/ντοκουμέντο ενός εσωτερικού κόσμου, ένα «Inner Space» στο οποίο σκηνοθετεί τις φωτογραφίες ως συνθετικά τοπία χρησιμοποιώντας objets trouvés – πέτρες, χώμα, χαρτί, βόλους. Αποσπά τα αντικείμενα αυτά από το πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται, τα αλλάζει, τα σκηνοθετεί και στη συνέχεια τα φωτογραφίζει.

INFΟ

Γκαλερί Citronne, 26/2-30/2

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter