Διαφάνεια τώρα για τους βουλευτές που νομοθετούν για ανεμβολίαστους

Διαφάνεια τώρα για τους βουλευτές που νομοθετούν για ανεμβολίαστους

Έχουν εκπληρώσει το κοινωνικό τους καθήκον όσοι οδηγούν υγειονομικούς στην ανέχεια;

Τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στην ανέχεια χιλιάδες υγειονομικούς του ΕΣΥ μέσω της αναστολής εργασίας, κρύβεται πίσω από την προσχηματική επίκληση των προσωπικών δεδομένων και τη μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους βουλευτές, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών που είναι «υγειονομικά καλυμμένοι». Δηλαδή όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει χωρίς να έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος των έξι μηνών.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συμπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική κατά του Παύλου Πολάκη εξαιτίας της μέχρι πρότινος επιφυλακτικής του στάσης έναντι του εμβολίου, κάνοντας λόγο για απόδειξη εναγκαλισμού του ΣΥΡΙΖΑ με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Εάν η στάση της ΝΔ δεν υποκρύπτει δόλο και πονηρία, είναι τουλάχιστον απερίσκεπτη και ανήθικη. Δεν δίνει το ανάλογο παράδειγμα στους πολίτες παρότι φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αδυνατεί να πείσει περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού να εμβολιαστεί, στηλιτεύει τον δισταγμό πολιτικών αντιπάλων και ταυτόχρονα θεσπίζει την υποχρεωτικότητα για κοινωνικές ομάδες με αυστηρές συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται.

«Θολές» απαντήσεις

Μετά το ερώτημα που διατύπωσε την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής ο Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένοι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης δεν ψέλλισε λέξη, ενώ ο Θάνος Πλεύρης επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα για να αποφύγει την απάντηση που θα μπορούσε να διατυπωθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Ακολούθησε η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Μπούγα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι μόνο ένας/μία βουλευτής παραμένει ανεμβολίαστος «για σοβαρούς λόγους υγείας» και πως εκ των 158 «γαλάζιων» βουλευτών, οι 157 είναι «υγειονομικά καλυμμένοι».

Τα ίδια δεδομένα παρέθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων την Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές θα επιδεικνύουν δύο αρνητικά τεστ στον γιατρό του κοινοβουλίου. Πάρα ταύτα, δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι βουλευτές που έχουν «υγειονομική κάλυψη» λόγω νόσησης αλλά και σε ποιο κόμμα ανήκουν οι λοιποί τέσσερις βουλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Εδώ και τώρα τα στοιχεία

Με δεδομένο ότι τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας αποτελούν πολίτες αυξημένης ευθύνης και καλούνται να αποφασίσουν είτε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών είτε για την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, το Documento εκφράζει σαφή θέση υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων των βουλευτών οι οποίοι έκαναν πράξη αυτό που απαιτεί η έκτακτη υγειονομική συνθήκη.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με σημαίνοντα κοινοβουλευτικά στελέχη όλων των κομμάτων αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής θέτοντας το ερώτημα: Συμφωνείτε με τη δημοσίευση των ονομάτων των βουλευτών που είναι υγειονομικά καλυμμένοι; Αξίζει να τονιστεί ότι ενισχυτικό θα ήταν να καταστεί γνωστή και η ημερομηνία εμβολιασμού ή νόσησης, προκειμένου να μην προκύπτουν σκιές και δεύτερες σκέψεις.

Είπαν στο Documento

Κωνσταντίνος Τασούλας-Πρόεδρος Βουλής

Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να εκπροσωπώ την κοινωνική ευθύνη των βουλευτών αλλά την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου. Τα ποσοστά εμβολιασμού υπαλλήλων της Βουλής και βουλευτών είναι απολύτως ικανοποιητικά. Μακάρι αυτά τα ποσοστά να τα είχε πιάσει ο συνολικός πληθυσμός. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, με τη γνωστοποίηση. Αν ο κάθε βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει να το κοινολογήσει, ας το κάνει. Εγώ έκανα αυτό που όφειλα ανακοινώνοντας τον αριθμό με βάση τις διαβεβαιώσεις που είχα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Να σημειώσω ότι οι βουλευτές εμβολιάστηκαν με βάση τα δεδομένα τους ως πολιτών. Δηλαδή με βάση το επάγγελμα, την ευπάθεια και την ηλικία. Οχι κατά προτεραιότητα.

Ολγα Γεροβασίλη-Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής και πολιτικής δράσης τους οφείλουν να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Η γνωστοποίηση του εμβολιασμού ή μη εκ μέρους των βουλευτών που ως δημόσια πρόσωπα αυτονόητα εκτίθενται στο δημόσιο βίο είναι πράξη ειλικρίνειας και κοινωνικής ευθύνης.

Βασίλης Κεγκέρογλου-Γραμματέας ΚΟ ΚΙΝΑΛ

Έχω δηλώσει πως όταν η Βουλή ψηφίζει υποχρεωτικότητα δεν νοείται να υπάρχουν ανεμβολίαστοι βουλευτές. Ο,τι νομοθετεί η Βουλή θα πρέπει να ισχύει και για τους βουλευτές. Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων βουλευτών εμβολιάστηκαν ή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πηγές ΚΟ ΚΚΕ

Κατά τη γνώμη μας οι βουλευτές πρέπει να εμβολιαστούν για να δώσουν το σωστό παράδειγμα. Η θέση αυτή δεν σημαίνει ότι θα επιβληθεί με βούρδουλα ούτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθούν αντεργατικά μέτρα και ταυτόχρονα να ταϊστεί με εκατομμύρια ευρώ ο ιδιωτικός τομέας.

Πηγές ΚΟ Ελληνικής Λύσης

Σας παραπέμπουμε στις δηλώσεις που παραχώρησε την 1η Ιουλίου 2021 ο πρόεδρος Κυριάκος Βελόπουλος στην ολομέλεια της Βουλής. «Ζητάμε ως Ελληνική Λύση από όλους εσάς που θέλετε να επιβάλετε υποχρεωτικό εμβολιασμό, που απειλείτε και τρομοκρατείτε –ίσως να έχετε δίκιο και να έχουμε άδικο εμείς– να βγάλετε όλοι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να δούμε πόσοι από εσάς εμβολιάστηκαν» είχε υπογραμμίσει.

Μιχάλης Κριθαρίδης-Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

Στο MέPA25 είμαστε αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και καλούμε από την πρώτη στιγμή όλες και όλους –και προφανώς τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές μας– να εμβολιαστούν. Από εκεί και πέρα, είμαστε αντίθετοι στην παραβίαση της ιερής αρχής ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι και πρέπει να παραμείνουν προσωπικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter