Διαφωνεί ο πρόεδρος της Αυστρίας με τον καγκελάριο Κουρτς - Λέει «ναι» στην υποδοχή προσφύγων

«Να αφήσουμε τους Έλληνες μόνους σε αυτό τον βαθμό υπερπλήρων νησιών, αντιβαίνει βαθύτατα στην ευρωπαϊκή ιδέα», προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε συνέντευξη του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση, παραπέμποντας, για παράδειγμα, στην κατάσταση στη Λέσβο που, όπως είπε, χαρακτηρίζεται «καταστροφική».

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Αυστρία, ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης των προσφύγων στην Τουρκία και την Ελλάδα και να «συμμετέχει σε κάποιο βαθμό» στην υποδοχή προσφύγων.

Υιοθετώντας πρακτικά την σχετική πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ -η οποία στο μεταξύ απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο, τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς- ο Πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν σημείωσε πως τα παιδιά και οι γυναίκες πρέπει να έχουν προτεραιότητα και εφόσον, τουλάχιστον με μία πρώτη εκτίμηση, προκύπτει λόγος παροχής ασύλου, η Αυστρία θα πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες.

Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί στη χώρα παραμένουν κενοί, διευκρίνισε πως, σε σχέση με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ακόμη και εάν υπάρχουν δυσκολίες στην αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες.

Τέλος, ο Αυστριακός Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι διαφωνίες ως προς το προσφυγικό, μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, Λαϊκού και Πράσινων, επιβαρύνουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Ίνσμπρουκ είναι πρόθυμο να δεχθεί 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα

Πρόθυμη να δεχθεί έως και 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα είναι η πόλη Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσα του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, όπως δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχός της Γκέοργκ Βίλι, ο οποίος, «λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», ζήτησε μία κατανομή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Αυστρία έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι, και μάλιστα πολύ περισσότερα από τώρα. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και γι αυτό η Αυστρία πρέπει να αναλάβει ένα μέρος αυτών των προσφύγων», τόνισε ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία κόμμα των Πράσινων Γκέοργκ Βίλι, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ίνσμπρουκ, όπου ζουν σήμερα 132.000 άνθρωποι, «εάν αρκετές χώρες -και στην καλύτερη περίπτωση όλες οι χώρες- της ΕΕ υποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων, τότε θα είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτό το δράμα».

Ο ίδιος προτίθεται να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας το Ίνσμπρουκ και άλλες πόλεις και κοινότητες στην Αυστρία θα υποδεχθούν πρόσφυγες- και αυτό, όπως τόνισε, είναι απλά ένα λογιστικό θέμα που μπορεί να λυθεί.

Αναφερόμενος στην άρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος -το οποίο συγκυβερνά με τους Πράσινους σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Αυστρία- να γίνουν προαιρετικά δεκτοί πρόσφυγες στη χώρα, ο Γκέοργκ Βίλι παρατήρησε πως το Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει μετά να αναλάβει την ευθύνη για μία ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ίνσμπρουκ, γνωστή πανεπιστημιούπολη και ένα από τα πλέον αγαπητά χειμερινά θέρετρα στην Κεντρική Ευρώπη, είχε φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 και του 1976, όπως επίσης του Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.