Η δήλωσή του στον ελληνικό λαό

Διάγγελμα Τσίπρα: Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας (Video)

Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija, δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Διάγγελμα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Διάγγελμα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 12. Juni 2018

Διαβάστε ακόμα: «Severna Makedonija»/Βόρεια Μακεδονία το όνομα – Ποια τα κέρδη της συμφωνίας με την πΓΔΜ

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όσα είχαμε θέση

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέση,. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτιστική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας τις οποίες κάποιοι είχαν προσπαθήσει να οικειοποιηθούν», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα κυρωθεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά κάνει πράξη το έναντι όλων», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μονογραφή της συμφωνίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα βρίσκεται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες στις Πρέσπες θα βρεθεί και ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Μία ημέρα πριν την ερχόμενη Παρασκευή, θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ελληνική Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα διεξαχθεί η συζήτηση - ενημέρωση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Τέλος και όσον αφορά στα επιμέρους της συμφωνίας, θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ώρες, αν και οι πρώτες πληροφορίες θέλουν όλα όσα συμφωνήθηκαν να είναι όσα εδώ και καιρό έχει γράψει το Documento, όπως για παράδειγμα το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Παρακολουθήστε τις πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου:

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 12. Juni 2018
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.