Διαγωνισμός Πολιτικής Προστασίας εν μέσω lockdown: Υψηλό κυβερνητικό ρίσκο με την υγεία χιλίων υποψηφίων

Το ζήσαμε κι αυτό! Η Πολιτική Προστασία ρισκάρει με την υγεία των υποψηφίων απ' όλη την χώρα, πραγματοποιώντας διαγωνιστικές εξετάσεις για προσλήψεις στις υπηρεσίες της!

Όπως τονίζει σε ανάρτησή της η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, «τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν στο γραφείο μου πολλές καταγγελίες από υποψηφίους για τις 192 θέσεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Και εξηγεί το εξής παράλογο: 

«Ενώ σε όλη την χώρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, οι πολίτες είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, η Βόρεια Ελλάδα μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στο να μετακινηθούν υποψήφιοι απ' όλη την Ελλάδα στην Αθήνα για να δώσουν ψυχομετρικές εξετάσεις!

Με πρωτοβουλία μου, 38 βουλευτές καταθέσαμε ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας τα εξής:

Σε μία απαράδεκτη και καθ’ όλα επικίνδυνη κίνηση προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία, δηλαδή το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την προστασία των πολιτών από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, υποχρέωσε υποψηφίους για τις 192 θέσεις στη Γενική Γραμματεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, 8μηνης διάρκειας, από όλη την χώρα να μετακινηθούν στην Αθήνα, με σκοπό τη διεξαγωγή ψυχομετρικού ελέγχου και προσωπικής συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, περίπου 1.000 υποψήφιοι απ’ όλες τις περιφέρειες, πλην της Αττικής, ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν και να διαμείνουν στην Αθήνα, και να εξεταστούν με φυσική παρουσία, την ώρα που απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών, όλες οι μονάδες εκπαίδευσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεργασίας και, γενικά, αποφεύγεται η συνάθροιση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν τεστ προσωπικότητα «ΠΡΩΤΕΑΣ ΤΕΣΤ», στο οποίο έπρεπε να γράψουν δύο παραγράφους αυτοπεριγραφής και ετεροπεριγραφής και κατόπιν αυτών να υποβληθούν σε προφορική εξέταση από Τριμελή Επιτροπή Ψυχομετρικών. Η μόνη προστασία που παρείχε η Πολιτική Προστασία ήταν η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν τη διαδικασία εξέτασης, γεγονός που από μόνο του δεν προσφέρει παρά ελάχιστη κάλυψη στους εξεταζόμενους και στους εξεταστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δεν προσήλθε στη διαδικασία φοβούμενο επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου πολλών περιοχών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των υποψηφίων με κατοικία εντός Αττικής, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λιγότερο ρίσκο και με μικρότερο (έως ανύπαρκτο κόστος). Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία δεν προνόησε ούτε για την κάλυψη διαγνωστικού τεστ 48-72 ώρες πριν από τη διαδικασία, ούτε την κάλυψη των εξόδων όσων υποψηφίων μετακινήθηκαν από την υπόλοιπη επικράτεια.

Στην αρχική πρόσκληση καλείτο ο εξής αριθμός υποψηφίων ανά Περιφέρεια:

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 46 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 49 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Ηπείρου: 113 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Κρήτης: 91 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 86 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 42 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: 113 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 129 υποψήφιοι/ες

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 259 υποψήφιοι/ες.

Επειδή, 928 υποψήφιοι/ες μετακινήθηκαν προς την Αθήνα χωρίς να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και την υγεία των συμπολιτών τους.

Επειδή, αρκετοί από αυτούς διαμένουν σε περιφέρειες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Επειδή, η τεχνολογία επιτρέπει τη διεξαγωγή εξετάσεων από απόσταση.

Επειδή, κρίνεται ως απαράδεκτο και προκλητικό, την ίδια ώρα που η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας επικαλείται την ατομική ευθύνη, να αφήνει έκθετους σχεδόν 1.000 υποψηφίους.

Επειδή, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους υποψηφίους που διαμένουν στην Αττική.

Επειδή, τη δεδομένη στιγμή οι οδηγίες της Πολιτείας είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και αξιολογούν ως εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση και συνάθροιση, για οποιονδήποτε λόγο.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός

1) Είναι εν γνώσει του η διεξαγωγή της εν λόγω εξέτασης;

2) Εξαντλήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξέτασης;

3) Γιατί δεν προχώρησε στην –κατ’ εξαίρεση και λόγω των συνθηκών-εναλλακτική εξέταση μέσω Η/Υ;

4) Γιατί δεν προβλέφθηκε η διεξαγωγή εξετάσεων ανά Περιφέρεια;

5) Γιατί δεν προβλέφθηκε η δωρεάν διεξαγωγή διαγνωστικού τεστ στους υποψηφίους, 48-72 ώρες πριν την μετάβαση τους στην Αθήνα;

6) Προτίθεται να καλύψει το σύνολο των εξόδων των υποψηφίων, οι οποίοι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αναστολής της πλειοψηφίας του κλάδου της οικονομίας χρεώθηκαν για την μετάβαση τους στην Αθήνα;

7) Τι προτίθεται να κάνει για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, να μεταβούν στην Αθήνα;

Το ζήσαμε κι αυτό! Η Πολιτική Προστασία ρισκάρει με την υγεία των υποψηφίων απ' όλη την χώρα, πραγματοποιώντας...

Δημοσιεύτηκε από Τάνια Ελευθεριάδου - βουλευτής Καβάλας στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.