Διαιτησία: Αλεξάντερ… βάλε πλάτη

Διαιτησία: Αλεξάντερ… βάλε πλάτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ρόλο... αρχιδιαιτητή τηλεφώνησε στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και του ζήτησε να μεσολαβήσει στέλνοντας διαιτητές από το πάνω ράφι για να μην τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα

Οι βαρόνοι της μπάλας τα… έσπασαν για τους διαιτητές των πλέι οφ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της UEFA για να δώσει λύση

Ελληνικό ποδόσφαιρο 2023. Στις αρχές της εβδομάδας σε σύσκεψη των μεγαλοπαραγόντων της Σούπερ Λίγκας για τη διαιτησία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο και τον επικεφαλής της ΚΕΔ Στιβ Μπένετ το μενού περιλάμβανε φτυσίματα, απειλές, ύβρεις, ρίψεις αντικειμένων, αναποδογυρίσματα καρεκλών, καταγγελίες και… αδιέξοδο για τους ορισμούς των διαιτητών, παρότι το πρωτάθλημα είναι το συναρπαστικότερο όλων των εποχών και οι βαρόνοι της μπάλας έπρεπε να το προφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού.

Οι ακραίες συμπεριφορές δεν προβλημάτισαν κανέναν γιατί όπως άπαντες υποστηρίζουν: «Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτά συμβαίνουν εδώ και χρόνια και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει». Η ποδοσφαιρική κοινωνία είναι αποκτηνωμένη, δεν αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις και απλώς παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται με φόντο τον πολυπόθητο τίτλο. «Εδώ μαζεύτηκαν για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, δεν τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Να ευχηθώ να μην έχουμε αίματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αποχώρησε πρόωρα από τη σύσκεψη. Το ίδιο έπραξε και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος που γενικά είναι παράγοντας ήπιων τόνων. Οι υπόλοιποι παράγοντες συζητούσαν σχεδόν για τέσσερις ώρες και όταν η σύσκεψη ολοκληρώθηκε είπαν πως «στο μόνο που συμφωνήσαμε είναι ότι διαφωνούμε».

Σφυρίχτρα από ποια… ελίτ

Ποια ήταν η βασική διαφωνία; Ο Ολυμπιακός πρότεινε να σταλεί επιστολή στην UEFA με την οποία η ΕΠΟ θα ζητούσε διαιτητές ελίτ ή διαιτητές πρώτης κατηγορίας από τα δέκα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τους αγώνες των πλέι οφ, ενώ ο ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι οι διαιτητές πρέπει να είναι ελίτ ή πρώτης κατηγορίας απ’ όλες τις ευρω παϊκές χώρες. «Τα κορυφαία πρωταθλήματα είναι στις δυτικές χώρες και οι διαιτητές τους ίσως σφυρίξουν κατά του ΠΑΟΚ επειδή είμαι από τη Ρωσία» είπε ο Ιβάν Σαββίδης και κάπου εκεί διαλύθηκε η μάζωξη.

Καταγγελίες

Στη σύσκεψη ο Μπένετ προχώρησε σε μια καταγγελία για το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ που διεξάγεται την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής έδειξε στην οθόνη μήνυμα από ξένο διαιτητή ο οποίος αυτοπροτάθηκε να έρθει να σφυρίξει το ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ! Το περιστατικό έχει αναφερθεί ήδη σε FIFA – UEFA και ο πρόεδρος της ΚΕΔ ανέφερε πως «η καριέρα του συγκεκριμένου διαιτητή έχει τελειώσει».

Ενα πρόσωπο που βρίσκεται στην επικαιρότητα είναι ο πρώην αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, καθώς είναι σύμβουλος της λίγκας σε θέματα διαιτησίας. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σχολίασε την εμπλοκή του Αγγλου στα θέματα διαιτησίας και απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Μαρινάκη είπε: «Ως τι ασχολείται ο Κλάτενμπεργκ; Είναι ένας διεθνής απατεώνας, επικοινωνούσε με διαιτητές για να τους πει πώς θα σφυρίξουν για να παίξει στοίχημα». Ο πρόεδρος της λίγκας του ζήτησε να προσκομίσει στοιχεία, με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ να του λέει: «Αυτά που λέω θα τα αποδείξουμε με στοιχεία. Τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα. Ο Κλάτενμπεργκ είναι ένας στοιχηματζής. Δύο εν ενεργεία διαιτητές τον κατήγγειλαν για στοίχημα».

Σε όλη αυτή την τεταμένη κατάσταση η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού κρύβεται και δεν παρεμβαίνει για να πέσουν οι τόνοι. Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ανεπιθύμητος για την πλειονότητα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και ενδεικτικά μια ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις. «Η ομαλή διεξαγωγή των πλέι οφ είναι αδιαπραγμάτευτη. Αναμένουμε από ΚΕΔ/ΕΠΟ να εξασφαλίσει τους καλύτερους διαιτητές» ανέφερε σε tweet ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο Δ. Μελισσανίδης αναρωτήθηκε: «Από πού κι ως πού αυτός ο γελοίος, αυτός ο γλοιώδης ο Αυγενάκης, λέει τι πρέπει να κάνουμε με τους διαιτητές; Μπορεί να εκφράζει άποψη ο υφυπουργός Αθλητισμού για τους διαιτητές που θα ορίζονται;». Ο Βαγγ. Μαρινάκης παρενέβη και του είπε: «Μην τον βρίζεις τον Αυγενάκη γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να τον δεις και πρωθυπουργό».

Ο… τωρινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και του ζήτησε να έρχονται διαιτητές από το πάνω ράφι για να μην τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα. Ο Τσέφεριν είχε επαφή και με τον Τ. Μπαλτάκο, στον οποίο τόνισε πως οι παρεμβάσεις για τους ορισμούς των διαιτητών θα γίνουν θεσμικά λόγω του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με τον Ελληνα πρωθυπουργό και για τον λόγο αυτό η ΕΠΟ μεσοβδόμαδα έστειλε επιστολή στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ζητώντας τη βοήθειά της για τον ορισμό κορυφαίων διαιτητών στα ντέρμπι των πλέι οφ της ΣΛ1.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter