Διακόπτουν το έκτακτο βοήθημα για τους αιτούντες άσυλο μέχρι… να τοποθετήσουν ATM

Διακόπτουν το έκτακτο βοήθημα για τους αιτούντες άσυλο μέχρι… να τοποθετήσουν ATM

Σε μια ακόμη πρωτοφανή απόφαση σχετικά με την προστασία των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι και συνωστισμένοι στα Κέντρα κράτησης και ταυτοποίσης προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού εντός των δομών. 

Όπως ανακοινώθηκε αναβάλλει την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα, έως την τοποθέτηση ATM εντός τω δομών. Χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται πόσο «σύντομο» θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα. Στα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το πυουργείο, προβλέπεται η άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών, για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις, ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Μέτρο που έχει σαν στόχο όπως τονίζει το υπουργείο τον «περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων». Φυσικά και πάλι δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο –έστω σε πρώτη φάση των ευπαθών ομάδων- από αυτούς τους προσφυγικούς καταυλισμούς με τις τριτοκοσμικές συνθήκες. Η μόνη πρόβλεψη του υπουργείου, όπως αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση, είναι ότι εφαρμόζονται από την ΕΛ.ΑΣ. «αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας». Κάτι πρακτικώς αδύνατο σε hotspot όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε πως προχώρησε «στην εγκατάσταση δώδεκα ιδιόκτητων οικίσκων εντός της περιμέτρου που οριοθέτησε η Ελληνική Αστυνομία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με σκοπό την στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον κορονοϊό. Για τη μεταφορά τους στα προαναφερθέντα νησιά μερίμνησε ο στρατός, όπως και για την διασύνδεση τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη προσφέρει εξοπλισμό και θα διαθέσει και το προσωπικό για την στελέχωση τους. Αντίστοιχα, προβλέπεται η εγκατάσταση δύο οικίσκων στην Κω και δύο στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης».

Ακόμη, αναπτύσσεται βάσει της επίμαχης ανακοίνωσης «κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό», ενώ «πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού». Οι μετακινήσεις «εκτός των δομών φιλοξενίας και των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, λόγω της έκδοσης οριστικής απόφασης ασύλου, θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter