Διάλεξη της ιστορικού  Christine Philliou για τους Φαναριώτες

Διάλεξη της ιστορικού  Christine Philliou για τους Φαναριώτες

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών διοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Rethinking Phanariots in the Ottoman Empire: Post-national approaches to a pre-national culture», με ομιλήτρια την Christine Philliou, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Οθωμανικών και Τουρκικών Σπουδών, και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Μπέρκλεϊ, σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ώρα 14:30, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Φιλοσοφική Σχολή, 2ος όροφος).

Η Christine Philliou ειδικεύεται στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας και της Ελλάδας ως εκφάνσεων του μεταοθωμανικού κόσμου. Τα βιβλία της Biography of an Empire: Governing Ottomans in an Age of Revolution, και Turkey: A Past Against History αφορούν αντίστοιχα την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία, και προσφέρουν την οπτική παραγόντων οι οποίοι ήταν αρχικά συνδεδεμένοι με την Οθωμανική πολιτική εξουσία και στη συνέχεια αποκλείστηκαν από αυτήν με διάφορους τρόπους.

Η Philliou ετοιμάζει στο τρίτο βιβλίο της και αναπτύσσει παράλληλα ένα συλλογικό ερευνητικό πρόγραμμα στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών το οποίο έχει στόχο την αναλυτική ανασύσταση και ανάλυση των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της οθωμανικής Ιστανμπούλ/Κωνσταντινούπολης (1821-1923), μέσω οθωμανικών και ελληνικών πηγών. Για περισσότερες πληροφορίες: http://istanpolis.org/. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά και οι υπόλοιπες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν την συγκριτική εξέταση αυτοκρατοριών της Ευρασίας, τα διάφορα επίπεδα μετάβασης από τον «οθωμανικό» στον «μέτα-οθωμανικό» κόσμο τον 19ο και 20ο αιώνα, και τις πολιτικές και πολιτισμικές διεπαφές στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια στην πρώιμη νεωτερική και σύγχρονη εποχή.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλογές από την φαναριώτικη και αστική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, 18ος-19ος αι.

Μαχούρ πεσρέφι, Ανώνυμος (Κώδ. Γριτσάνη 3, f. 20r, εξήγηση Α. Χαλδαιάκης)

Μπουσελίκ πεσρέφι, Δημήτριος Καντεμίρ (1673-1723), (Kitâb-i ‘Ilmü’l Mûsiki, μεταγραφή Ο.Wright) Χισάρ σαρκί, Πια ινσάφι κάνε δέφι, Γρηγόριος Πρωτοψάλτης (1778-1821)

Χισάρ-μπουσελίκ, Το ερωτικό αηδόνι, Γρηγόριος Πρωτοψάλτης (1778-1821), (Πανδώρα, μεταγραφή Χ. Τσιαμούλης)

Σεχνάζ-μπουσελίκ σαρκί, Küçüksu’da gördüm seni, Μουσταφά Τσαβούς (1689-1756)

Μουσικό σύνολο ερευνητικού προγράμματος InterMusiG Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Στέφανος Αγιόπουλος (μπεντίρ)

Ελένη Καλλιμοπούλου (πολίτικη λύρα)

Σοφία Μέρμηγκα (κανονάκι, τραγούδι)

Γεράσιμος Σοφοκλής Παπαδόπουλος (ούτι, τραγούδι)

Παναγιώτης Πούλος (πολίτικο λαούτο)

Συμμετέχει ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Κοσμήτορας ΦΛΣ, ΕΚΠΑ, τραγούδι Επιμέλεια: Παναγιώτης Πούλος, Τμήμα Μουσικών Σπουδών http://intermusig.music.uoa.gr/

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter