Διαλύεται η νέα Βουλή της μίας ημέρας – Τα βήματα για την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Διαλύεται η νέα Βουλή της μίας ημέρας – Τα βήματα για την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Το απόγευμα της Κυριακής έλαβε χώρα η ορκωμοσία της Βουλής της μίας ημέρας, η οποία σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται να διαλυθεί εκ νέου καθώς δεν προκύπτει κυβερνητικός σχηματισμός.

Στις κάλπες της απλής αναλογικής, η ΝΔ με 40,79% εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07%, 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% 26 βουλευτές και η Ελληνική Λύση, με 4,45% 16 βουλευτές.

Στις 10:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Η λήξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Θα ακολουθήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε περισσότερα: Ορκίστηκε η Βουλή της μίας ημέρας, αύριο διαλύεται

Ποιοι προτάθηκαν για το προεδρείο

Η ΝΔ πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα, που ήταν Αντιπρόεδροι και στην προηγούμενη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση θα προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου που δικαιούται τον Κωνσταντίνο Χήτα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter