Διαλύουν εν μέσω κορονοϊού τον παιδικό σταθμό του υπουργείου Πολιτισμού

Διαλύουν εν μέσω κορονοϊού τον παιδικό σταθμό του υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση καταπέλτη κατά του εκκαθαριστή του ΤΑΥΠ – ΥΠΠΟ εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων του παιδικού σταθμού μία ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε ακόμη δύο που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παράνομες και αναιτιολόγητες» απολύσεις, «σε μια χρονιά που ο σταθμός θα πρέπει να ανοίξει με αραίωση μαθητών στα τμήματα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Στις 22/6 ο διορισμένος Εκκαθαριστής του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ απέλυσε, αναιτιολόγητα και παράνομα, δύο εργαζόμενες από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ (βλ. σχετική ανακοίνωσή μας, καθώς και Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ 23-7-2020 για το ίδιο θέμα). Σήμερα 31/8, ακριβώς πριν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, έστειλε χαρτιά απόλυσης σε εργαζόμενους και εργαζόμενες του παιδικού σταθμού, βρεφονηπιοκόμους και οδηγό, εξίσου παράνομα και αναιτιολόγητα! Θυμίζουμε ότι με πρόσφατη απόφαση του ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, σε εφαρμογή του νόμου 4598/2019, θα έπρεπε να καταταγούν σε θέσεις ΙΔΑΧ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Τμήμα Παιδικού Σταθμού.

Αντί να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του παιδικού σταθμού εν μέσω μέτρων για την πανδημία, σήμερα οι εργαζόμενοι-ες βρέθηκαν μπροστά σε δεύτερο κύμα απολύσεων. Μάλιστα για τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4598/2019 και περιμένουν να καταταγούν ως ΙΔΑΧ στο ΥΠΠΟΑ, η απόλυση βαφτίζεται «αναστολή σύμβασης εργασίας» με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να μην έχουν καν δικαίωμα στην αποζημίωση, σε Tαμείο Aνεργίας και βέβαια ούτε σε μισθό. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που δουλεύουν για περισσότερα από 20 χρόνια κι έχουν προσφέρει διαχρονικά στα παιδιά μας. Το ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και μονογονεϊκή οικογένεια με παιδί με χρόνιο πρόβλημα υγείας δεν απασχολεί, καθώς φαίνεται, κανέναν.

Ο παιδικός σταθμός και οι κατασκηνώσεις των παιδιών των υπάλληλων είναι δύο κατακτήσεις των εργαζόμενων που έπρεπε να έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το πέρασμά τους στο ΥΠΠΟΑ, όπως άλλωστε προβλέπει ο Ν. 4598/2019, και ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠΠΟΑ. Το ίδιο και το προσωπικό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, του οποίου οι οργανικές θέσεις προβλέπονταν στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ ήδη από το 2014!

Το να απολύονται εργαζόμενοι και εργαζόμενες του σταθμού μας πλήττει όλους και όλες! Ειδικά σε μια χρονιά που ο σταθμός θα πρέπει να ανοίξει με αραίωση μαθητών στα τμήματα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (λόγω Covid 19), ο Εκκαθαριστής επιλέγει να μειώσει το προσωπικό! Οι ευθύνες είναι τεράστιες και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των μελών μας στη λειτουργία του παιδικού σταθμού και στην υγεία των παιδιών και των γονιών.

Η απόφαση αυτή πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και τους συνδικαλιστικούς φορείς, πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καλούμε ειδικά την ΠΟΕ ΥΠΠΟ, να κάνει πράξη αυτό που έγραφε σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της: «Για εμάς ως Ομοσπονδία είναι ξεκάθαρο πως όλοι οι συνάδελφοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία. Δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, παιδιά και απόπαιδα», τοποθέτηση που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, αρκεί να μην είναι μόνο για το θεαθήναι, κάτι που θα αποδειχτεί τώρα.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχουν δείγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τόσο οι απολύσεις στον παιδικό σταθμό και το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, για τις οποίες η ΠΟΕ δεν έχει ακόμη πάρει θέση, όσο και το πολύ σοβαρό θέμα της καταβολής του κατασκηνωτικού επιδόματος (βλ. συνημμένη επιστολή) δημιουργούν εύλογες απορίες για τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για να πληρώνονται οι κατασκηνώσεις από το ΥΠΠΟΑ ή να έχει προχωρήσει ενέργειες για να πληρωθούν από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν, πότε και από ποιον θα καταβληθεί το κατασκηνωτικό επίδομα στους δικαιούχους. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα και να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την διαδικασία.

Ο Ενιαίος Σύλλογος έχει όπως πάντα ξεκάθαρη θέση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

• Να ανακληθούν άμεσα οι άδικες, αναιτιολόγητες και επιθετικές συνολικά προς τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ απολύσεις (αναστολές συμβάσεων εργασίας) στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην προχωρήσει ο εκκαθαριστής σε καμία άλλη παρόμοια ενέργεια εφεξής.

• Να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία κατάταξης του συνόλου των συναδέλφων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο ΥΠΠΟΑ όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του ν. 4598/2019.

• Να πληρωθούν οι κατασκηνώσεις του 2020 και εξής από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπεται στον ν. 4598/2020

• Να χυθεί άπλετο φως για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς μισόλογα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter