Διαμαντόπουλος: Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη οφείλεται στην αγένεια των λαών

Διαμαντόπουλος: Η ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη οφείλεται στην αγένεια των λαών

Στον αέρα του Real.fm βρέθηκε καλεσμένος ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, προκειμένου να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία αναμένεται επηρεάσει ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Εκεί, ο καθηγητής αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της ελληνικής ελίτ χρεώνοντας την συντηριτικοποίηση της κοινωνίας όχι στις πολιτικές επιλογές των ισχυρών αλλά στην εγγενή αγένεια των λαών.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον καθηγητή να σχολιάσει την ακροδεξιά στροφή που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις εκλογές στην Ιταλία. Εκείνος απάντησε πως «σήμερα θα έλεγε κανείς ότι η ακροδεξιά είναι της μόδας όπως την δεκαετία του ’70 ήταν η ακροαριστερά» και υπογράμμισε πως «ο λόγος των ευρωπαϊκών ελίτ είναι πάντα περί διαγραμμάτων: κάτι πρέπει να γίνει, που κανείς δεν το προσδιορίζει». Έτσι στη συνέχεια προσπάθησε να προσδιορίσει επακριβώς όλα όσα οι υπόλοιποι αποφεύγουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο καθηγητής αντί να αναλύσει τις πολιτικές επιλογές των ελίτ που προκαλούν αδυναμία επιβίωσης της μεγαλύτερης μερίδας της κοινωνίας και οδηγούν με αυτόν τον τρόπο στο ευρύ κύμα συντηρητικοποίησης που βιώνουμε σήμερα έριξε το φταίξιμο στους ίδιους λαούς που αντί να αναζητούν σπουδαίους, μακιαβελικούς ηγέτες, ψάχνουν πλέον ηγέτες της «διπλανής πόρτας». «Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν εκλείψει στην Ευρώπη» σχολίασε ο Διαμαντόπουλος.

«Οι λαοί δεν ακολουθούν τις ευρωπαϊκές ελίτ στην πορεία προστασίας κάποιων αξιών, που έχουν και υποκρυπτόμενα γεωστρατηρικά συμφέροντα, και κοιτούν την καθημερινότητά τους», ανέφερε.

«Οι λαοί δεν ακολουθούν, δεν έχουν την ψυχική ευγένεια των ελίτ, να στερηθούν, να σφίξουν το ζωνάρι τους για υπεράσπιση υπερβατικών ιδανικών και όλο αυτό δημιουργεί την στροφή προς την άκρα δεξιά», προσέθεσε ο καθηγητής μεταφράζοντας την ακροδεξιά στροφή ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των φτωχών και απολιτικοποιώντας την. Είναι ευρέως γνωστό πως οι οικονομικές ελίτ σε περιόδους κρίσης βρίσκουν ευκαιρίες με στόχο να διευρύνουν την ισχύ τους. Σε αυτό το σημείο τίθεται το εξής ερώτημα: πως γίνεται να σφίγγουν το ζωνάρι όσοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία;

Κάπου εδώ θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως εξέχοντα μέλη αυτού που ο Διαμαντόπουλος κατονομάζει ως ελίτ αποτελούν οι ακαδημαϊκοί. Ο ίδιος δηλαδή τοποθετείται ως ελίτ επιτιθέμενος στο αγενές πόπολο. Φαίνεται πως μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερε να μεταφέρει την ταξική πάλη στον ραδιοφωνικό αέρα του Real.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter