Διαμαρτυρία έξω από τη Δομή του Ελαιώνα – Το μήνυμα προσφυγόπουλου στον Μητσοτάκη

Με πανό και συνθήματα (μεταξύ των οποίων κυριάρχησε η ιαχή «no close, no close») διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά έξω από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου στον Ελαιώνα οι επωφελούμενοι της Δομής. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με τη διακριτική παρουσία μιας κλούβας της Αστυνομίας και μικρής δύναμης των ΜΑΤ.

Οι επωφελούμενοι διαμαρτύρονται για το επικείμενο κλείσιμο της Δομής στο τέλος του μήνα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων δεν ανανέωσε τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου όπου φιλοξενείται η δομή, ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, σε παρακείμενο χώρο.

Ανάμεσα τους ξεχώρισε η εικόνα ενός μικρού προσφυγόπουλου που κρατούσε πανό που απευθυνόταν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό με το μήνυμα: «Ο Ελαιώνας είναι το σπίτι μας. Δεν θα φύγουμε από εδώ Μητσοτάκη. Stop Racism!!!».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης οι φιλοξενούμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες δομές, κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, στο περιβάλλον στο οποίο έχουν μάθει να ζουν και εξυπηρετούνται, ενώ πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Στους εργαζομένους έχει ανακοινωθεί ότι θα λήξει η σύμβασή τους χωρίς προοπτική να απορροφηθούν σε άλλες δομές και υπηρεσίες, παρότι οι ανάγκες των ανθρώπων παραμένουν. Ανάμεσα στα πανό που ξεχώρισαν ήταν της Κίνησης – Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.