Διανομείς εργαζόμενοι στις πλατφόρμες: Σκλάβοι του αλγόριθμου;

Διανομείς εργαζόμενοι στις πλατφόρμες: Σκλάβοι του αλγόριθμου;

Οι εντολές για τους διανομείς δεν δίνονται από κάποιον «προϊστάμενο», αλλά από αλγόριθμους, και δεν είναι πάντα δίκαιες. Προβληματίζει και η συγκέντρωση τόσων προσωπικών δεδομένων.

Ποιος διανομέας πακέτων θα αναλάβει την επόμενη παράδοση; Αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον πελάτη ή μήπως εκείνος που πήρε την καλύτερη βαθμολόγηση την προηγούμενη εβδομάδα; Στην οικονομία της πλατφόρμας την απόφαση δεν παίρνουν ανθρώπινα όντα, αλλά αλγόριθμοι. Αυτό προκαλεί πρόσθετη ανασφάλεια και άγχος για τους εργαζόμενους, όπως εξηγεί ο Πάτρικ Φόιερσταϊν, ειδικός για θέματα ψηφιοποίησης της εργασίας.

«Αυτό που ακούμε συχνά είναι μια έντονη δυσαρέσκεια, επειδή αυτοί οι αλγόριθμοι είναι αδιαφανείς. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται πλήρως εκτεθειμένοι, αβοήθητοι και δεν ξέρουν ποια στρατηγική να ακολουθήσουν».

Αδύνατον να αντιδράσεις

Ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Όπως εξηγεί ο ειδικός, «δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον και να εξηγήσουν ότι πήραν μια κακή βαθμολόγηση, επειδή στον πελάτη δεν άρεσε η φάτσα τους. Αλλά μια μηδενική αξιολόγηση έχει συνέπειες».

Οι αξιολογήσεις, η βαθμολογία που δίνουν μέσω των εφαρμογών οι χρήστες, επηρεάζουν σημαντικά το αν ο εργαζόμενος θα λάβει εντολές παράδοσης το επόμενο διάστημα. «Φυσικά και είναι άδικο, αν κάποιες εμπειρίες διακρίσεων επηρεάζουν το μεροκάματό σου» υπογραμμίζει ο Φόιερσταϊν.

Σημαντικό σημείο κριτικής αποτελεί και το γεγονός ότι το αξίωμα «ίδια αμοιβή για ίδια δουλειά» δεν ισχύει πάντοτε. «Ακόμα και η αμοιβή υπολογίζεται ανά περίπτωση με βάση κάποιους δυναμικούς παράγοντες, δηλαδή μπορεί το πρωί να ισχύουν άλλες τιμές από ό,τι το βράδυ. Είναι δύσκολο, όταν δεν μπορείς να κατανοήσεις τον λόγο».

Πώς αξιοποιείται ο όγκος των δεδομένων;

Για τον επιστήμονα προβληματικό είναι επίσης και το γεγονός της συγκέντρωσης προσωπικών στοιχείων και της περαιτέρω αξιοποίησής τους. «Για παράδειγμα, η τοποθεσία ενός ή μιας διανομέα καταγράφεται διαρκώς, ανεξαρτήτως αν έχει βάρδια ή όχι, αν έχει ενεργοποιήσει τη συσκευή του/της ή όχι. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται αδιάκοπα. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Τι συμβαίνει με αυτά τα δεδομένα; Γιατί τα χρειάζονται; Και τι συμβαίνει με αυτά στο παρασκήνιο; Υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια για το αν πωλούνται, αν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, αν χρησιμεύουν στη δημιουργία κάποιων προφίλ που οδηγούν κατόπιν σε άλλες αξιολογήσεις. Κανείς δεν μπορεί να μας το πει αυτό» επισημαίνει ο ειδικός για τα θέματα της σύγχρονης εργασίας.

Αυτό που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, ωστόσο, είναι ότι οι ντελιβεράδες είναι αιχμάλωτοι, σκλάβοι ενός αλγόριθμου που δεν καταλαβαίνει από συναισθήματα, δεν υπολογίζει απρόβλεπτα στοιχεία που δεν είναι προγραμματισμένος να υπολογίσει.

Πηγή: Deutsche Welle 

Διαβάστε επίσης:

48ωρη απεργία των διανομέων της efood και της Wolt – «Να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας»

Μοτοπορεία διανομέων στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Οι διανομείς ζητούν απαγόρευση εργασίας σε καύσωνα και άλλες ακραίες συνθήκες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διανομείς της Wolt

Αττική, Κρήτη: Τι ισχύει σήμερα για εργασία, σχολεία, καταστήματα, ντελίβερι και εμβολιασμούς

Ραγκούσης: Εταιρείες ντελίβερι εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ως δούλοι

 

Documento Newsletter