Διαπραγματεύσεις-θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής, σενάρια για τέταρτη ημέρα

Διαπραγματεύσεις-θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής, σενάρια για τέταρτη ημέρα

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα, αύριο Δευτέρα, αφού οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών παραμένουν αγεφύρωτες παρά τις πιέσεις που ασκούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. 

Όλοι προσδοκούν ότι η νέα πρόταση που θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο των ηγετών, θα καταγράφει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά οι διάφορες κινήσεις στην σκακιέρα των διαπραγματεύσεων δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισ. ευρώ των νοτίων, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται ακόμα και στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η Ολλανδία επιμένει για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις, ενώ οι χώρες του νότου αρνούνται μια τέτοια προοπτική. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, και Σλοβενία) να αντιδρούν.

Κατά τη σημερινή ημέρα, που προβλέπεται μακρά, υπήρξαν συζητήσεις ανά «ομάδες». 

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter