Διαπραγμάτευση: Παραμένει το χάσμα στα εργασιακά – Αμετακίνητο το ΔΝΤ για απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις

Διαπραγμάτευση: Παραμένει το χάσμα στα εργασιακά – Αμετακίνητο το ΔΝΤ για απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις

Σε μεγάλο «μπελά» των διαπραγματεύσεων, εξελίσσονται τα εργασιακά. H χθεσινή συνάντηση διήρκησε πάνω από επτά ώρες με πρόοδο αλλά και με το μεγάλο πρόβλημα στα εργασιακά να παραμένει.

Σε μεγάλο «μπελά» των διαπραγματεύσεων, εξελίσσονται τα εργασιακά. Μετά από επτά και πλέον ώρες, η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και στο οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου), έληξε λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα «με πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, αλλά και με το ΔΝΤ να συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στα εργασιακά», όπως παραδέχτηκε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Είναι προφανές ότι το Ταμείο εμμένει στην αρχική του θέση για διπλασιασμό των ομαδικών απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10%, ενώ δεν δέχεται καμία παραχώρηση στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έτσι, ένα βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, να επανέλθει δηλαδή η κανονικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας, βρίσκει σθεναρή αντίσταση στο ΔΝΤ…

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα «θετικά» μέτρα κλείνουν «το ένα μετά το άλλο». Κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε μετά το τέλος της συνάντησης τόσο στο σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τον οποίο επήλθε συμφωνία, όσο και στα αντίμετρα και στον χρόνο ενεργοποίησής τους. Το ζήτημα που επείγει βέβαια, είναι να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι θα υπάρχει συμφωνία, άρα και Staff Level Agreement (SLA) στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Όσο για το σημερινό προγραμματισμένο Euroworking Group, αυτό θα διεξαχθεί με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης, μιας και οι εκπρόσωποι των θεσμών αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν τις επαφές με την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι δεν αποχώρησαν από χθες, ερμηνεύθηκε ως «θετικό βήμα» προς την κατεύθυνση να επέλθει συμφωνία. Νεότερη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι, ενώ το Euroworking Group έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει περίπου στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter