Διαπραγμάτευση: Στις Βρυξέλλες και ο Σταθάκης – Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως την Πέμπτη

Διαπραγμάτευση: Στις Βρυξέλλες και ο Σταθάκης – Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως την Πέμπτη

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι μεθαύριο Πέμπτη με επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το 2018 και μετά, είναι ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης.

Για τη επίτευξη αυτού του στόχου το Μαξίμου ζήτησε στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ρώμης το ερχόμενο Σάββατο να συμπεριληφθεί η φράση «Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το ευρωπαϊκό, κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο γίνεται απόλυτα σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη» αντί της «γενικόλογης», κατά τη γνώμη της Αθήνας, αναφορά στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών.

Μια παρόμοια αναφορά υπέρ του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο τελικό ανακοινωθέν των 27, κατά τη γνώμη της Αθήνας, θα «άναβε» το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα κλιμάκια στο Χίλτον και να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA).

Η πρόταση κατατέθηκε από τους διπλωματικούς συμβούλους του πρωθυπουργού Τ. Παυλόπουλο και Β. Καλπαδάκη στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων (σέρπα) για τη σύνταξη του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, όπου και διατυπώνονται οι προτάσεις και οι θέσεις των κρατών – μελών.

Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου «δεν τίθεται θέμα ‘’βέτο’’», όπως γράφεται από μερίδα του ημεδαπού Τύπου, «πρώτον διότι δεν προβλέπεται και δεύτερον διότι θα βρεθεί μια κοινής αποδοχής φράση». 

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο Ντάισελμπλουμ

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρας για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter