Μέση Ανατολή: Διαψεύδει το Ισραήλ τα περί συμφωνίας για εκεχειρία στη νότια Γάζα – Εκκενώνονται οικισμοί στα σύνορα με τον Λίβανο (LIVE)

Μέση Ανατολή: Διαψεύδει το Ισραήλ τα περί συμφωνίας για εκεχειρία στη νότια Γάζα – Εκκενώνονται οικισμοί στα σύνορα με τον Λίβανο (LIVE)

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την πληροφορία που διακινήθηκε από αιγυπτιακές πηγές και έκανε λόγο για συμφωνία επιβολής εκεχειρίας στη νότια Γάζα. Σύμφωνα με το Reuters, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται τόσο την ύπαρξη εκεχειρίας, όσο και το άνοιγμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα. Παράλληλα, το Anadolu σημειώνει πως ούτε η Χαμάς επιβεβαιώνει την συμφωνία με την Αίγυπτο για το άνοιγμα του σημαντικού περάσματος της Ράφα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκκενώνει δεκάδες οικισμούς στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Χεζμπολάχ. Στην κοινή ανακοίνωση στρατού και υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι εφαρμόζεται σχέδιο εκκένωσης για όσους διαμένουν σε απόσταση 2χλμ από τα σύνορα, μεταφέροντάς τους σε κρατικούς χώρους φιλοξενίας.

Δείτε LIVE εικόνα από τη Γάζα

Νωρίτερα, οι πληροφορίες που προήλθαν από την Αίγυπτο έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον, Καΐρου και Τελ Αβίβ για εκεχειρία από τις 9 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η οποία θα συνέπιπτε με το άνοιγμα της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο η παλαιστινιακή Χαμάς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας, ενώ την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν είχαν κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Διαβάστε επίσης: Η Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου»: ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος φαίνεται να συμφώνησαν για εκεχειρία στη νότια Γάζα

Νέα ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X. «Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα

Στενεύει ακόμη περισσότερο ο κλοιός στην αποκλεισμένη και ισοπεδωμένη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτυχθεί στα σύνορα των παλαιστινιακών εδαφών, αναμένοντας σήμα για χερσαία επίθεση.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter