Διάσωση κλασικών ελληνικών φιλμ

Διάσωση κλασικών ελληνικών φιλμ

Με τίτλο «Χώρα σε βλέπω» και συνεργασία αρκετών εγχώριων κινηματογραφικών φορέων και θεσμών ξεκινά ένα πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής παλιών ταινιών- σταθμών του Ελληνικού σινεμά.

Το «Χώρα σε βλέπω» θα έχει τη μορφή ενός οικουμενικού κινηματογραφικού φεστιβάλ με δωρεάν προβολές, με 21 στάσεις και στις πέντε ηπείρους, με πλήρως αποκατεστημένους σε εικόνα και ήχο τίτλους από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή του 20ου αιώνα: από την Αστέρω του Δημήτριου Γαζιάδη και τον Δράκο του Νίκου Κούνδουρου μέχρι το Από την Άκρη της Πόλης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, και από τα Κορίτσια για Φίλημα του Γιάννη Δαλιανίδη και την Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού μέχρι το Αθήναι της Εύας Στεφανή.

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 42 (21+21) ταινίες, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, άλλες κλασικές, άλλες σπάνιες, όλες μοναδικές στο είδος τους, εκ των οποίων οι 30 αποκαθίστανται με νέες ψηφιακές κόπιες με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε κινηματογραφικές αίθουσες – εφόσον επιτρέπεται από τις υγειονομικές συνθήκες κάθε χώρας – και ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη και σύνθετη διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας νέα αρχεία, προσβάσιμα στις επόμενες γενιές επαγγελματιών του σινεμά και κινηματογραφόφιλων, με υπότιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους.

Τη δράση θα συνοδεύει η δημιουργία ειδικής δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά-αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους θα συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω», δημιουργείται και εκπαιδευτική βαλίτσα, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο και θα έχει πρώτη στάση το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Από εκεί θα αρχίσει το κινηματογραφικό ταξίδι που στόχο έχει να ανακαλύψουμε και ξαναανακαλύψουμε σκιές, λάμψεις, χρώματα και ήχους μιας Χώρας, όπως τη φώτισε, την αφηγήθηκε και την επαναπροδιόρισε το βλέμμα των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Είναι μία δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 (στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση), με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter