Διάστημα: Αναβάλλεται η ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη λόγω Ουκρανίας

Διάστημα: Αναβάλλεται η ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη λόγω Ουκρανίας
This undated artist rendition provided by the European Space Agency shows the ESA ExoMars robot on Mars. Because of the Russian invasion of Ukraine, Europe will no longer be attempting to send its first rover to Mars this year. The European Space Agency confirmed Thursday March 17, 2022 that it is indefinitely suspending its ExoMars rover mission with partner Roscosmos, Russia's state space corporation. (Thiebaut/ESA-AOES medialab via AP)

Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ψήφισαν επίσημα την Πέμπτη την αναστολή της κοινής αποστολής με τους Ρώσους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αναβολή προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, αλλά οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της ESA θεώρησαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

Το rover, που συναρμολογήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάζεται Rosalind Franklin, θα αποθηκευτεί μέχρι να βρεθεί τρόπος να το μεταφέρει στον Άρη.

Όπως αναφέρεται, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιλογών – από την αναμονή μέχρι την επανέναρξη των διεθνών σχέσεων και της συνεργασίας με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έως την αναζήτηση άλλων εταίρων που μπορούν να παρέχουν τις τεχνολογίες που λείπει από την Ευρώπη.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, τα κράτη μέλη μας συζήτησαν τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στα διαστημικά προγράμματα της Esa», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Josef Aschbacher. «Μαζί, πήραμε μια σκληρή – αλλά απαραίτητη – απόφαση να αναστείλουμε την εκτόξευση [του rover] που προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο με τη Roscosmos και να μελετήσουμε επιλογές για μια πορεία προς τα εμπρός».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter