Διάσωση τουλάχιστον 1800 μεταναστών στη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο

Διάσωση τουλάχιστον 1800 μεταναστών στη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό του Μαρόκου ανακοίνωσε σήμερα ότι διέσωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 615 μετανάστες που επέβαιναν σε 31 πλοιάρια και προσπαθούσαν να φτάσουν τις ακτές της Ισπανίας.

Από την πλευρά της η ισπανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε χθες ότι σε 48 ώρες διέσωσε σχεδόν 1.200 μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας — της βασικής, πλέον, πύλης εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι οι μετανάστες ανασύρθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό του Μαρόκου και «μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε λιμάνια του Μαρόκου», σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

«Πολλά από τα σκάφη που τους μετέφεραν είχαν βυθιστεί λόγω της κακής τους κατάστασής», ανέφερε η ίδια πηγή, χωρίς να καθορίζει τις εθνικότητες των διασωθέντων μεταναστών.

Την 1η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 13 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί μετά το ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε, στα ανοιχτά της πόλης Νάντορ, στο βορειοανατολικό Μαρόκο. Οι επιζώντες – περίπου τριάντα – διασώθηκαν από Μαροκινούς αλιείς.

Λίγες μέρες νωρίτερα μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού του Μαρόκου στην οποία άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους με μετανάστες που αρνούνταν να απαντήσει σε προειδοποιήσεις, είχε αποτέλεσμα το θάνατο ενός Μαροκινού κοριτσιού και τον τραυματισμό τριών ακόμη, στα ανοιχτά του Μαρόκου.

Πάνω από 43.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, εξ αυτών περίπου 38.000 διά της θαλάσσιας οδού και 5.000 διά της χερσαίας οδού, δηλαδή μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πάνω από 1.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων 362 έπειτα από ναυάγια ή ατυχήματα στα ανοικτά των ισπανικών ακτών, κατά τα στοιχεία του ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter