Διασύρουν τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας

Διασύρουν τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας

Ανοίκεια επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο από το Μέγαρο Μαξίμου και… πασαρέλα υποψηφίων που «σπρώχνουν» διάφορες ομάδες της Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτοφανής και θεσμικά απαράδεκτη, η επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου κατά του προσώπου του προέδρου της Δημοκρατίας που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή βγάζει από το κάδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβάλει εσπευσμένα την παραίτησή του, όπως είχε διαμηνύσει προ ημερών.

Λίγο μετά τον πρωινό καφέ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης με tweets τους αναπαρήγαγαν το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» που εκτός των άλλων λοιδορεί τον Πρ. Παυλόπουλο.

Η ανοίκεια ενέργεια του Μεγάρου Μαξίμου έρχεται σε μια συγκυρία που η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα κάνει επιτακτική την ανάγκη εθνικής ενότητας και συνεννόησης, δείχνοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο ενεργεί υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και εσωκομματικών πιέσεων. Η επίθεση μάλιστα εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και την προσχηματική αναζήτηση εθνικής συναίνεσης.

Απαράδεκτη προεδρολογία

Η απαξιωτική για τον θεσμό προεδρολογία που άνοιξε με ευθύνη του πρωθυπουργού έχει ενοχλήσει πάντως τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας – και πριν από το τελευταίο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει ότι εάν δεν σταματήσει, τότε δεν αποκλείεται να παραιτηθεί πριν από την τυπική ολοκλήρωση της θητείας του. Το αυτό είχε πράξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1985 όταν διαπίστωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν επρόκειτο να τον προτείνει για δεύτερη θητεία. Ακόμη κι αν δεν παραιτηθεί, πάντως, θα πει την τελευταία του λέξη με τη δήλωση που θα κάνει κατά την αποχώρησή του, λένε οι συνομιλητές του, εδικά εάν θεωρήσει ότι από τον διάδοχό του δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη προσήλωση στις εθνικές θέσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή δεν ήθελε, μπήκε στο κάδρο μετά τη διαρροή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προτού φύγει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Μέτσοβο, ότι «ο πρόεδρος θα είναι πολιτικό πρόσωπο». Η σχετική φημολογία προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αμόλησε τα «σκυλιά του πολέμου» στα ΜΜΕ απαξιώνοντας την ενδεχόμενη επιλογή του κ. Παυλόπουλου και στέλνοντας το σχετικό μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη να μην το σκεφθεί. Αν και ο κ. Σαμαράς προωθούσε τη δική του υποψηφιότητα και είχε ήδη βγει μια δωδεκάδα βουλευτών που τον πρότειναν, δεν φαίνεται να έχει ελπίδες. Το μόνο που φαίνεται να πέτυχε είναι να κάψει τον Πρ. Παυλόπουλο γιατί θεωρούσε ότι είχε αναπτύξει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρής και Βενιζέλος

Κατόπιν τούτων, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πλέον ότι συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής. Η σχετική φημολογία εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος μίλησε «για ευρύτερο πολιτικό πρόσωπο με γνώσεις του Διεθνούς Δικαίου». Αν και ορισμένοι θεώρησαν ότι βάζει στον κάδρο τον Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος είχε προταθεί την προηγούμενη φορά από το ΚΙΝΑΛ και εξυπηρετεί την ευρύτερη πολιτική προσέγγιση με τη Φώφη Γεννηματά που επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης φωτογράφισε τον Β. Σκουρή. Διαπρεπής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου με ακαδημαϊκές δάφνες στη Γερμανία και την Ελλάδα, ο Β. Σκουρής, 72 ετών, έχει διατελέσει επί τρεις θητείες δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόεδρός του. Ο Β. Σκουρής δεν είναι καινούργιος στο δημόσιο στερέωμα, αφού διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών πρώτα το 1989 και στη συνέχεια το 1996. Το 2011 το όνομά του είχε παίξει, με προώθηση ξανά από τον φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλο, για πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, στην οποία τελικά επιλέχθηκε ο Λουκάς Παπαπαδήμος. Ο κ. Σκουρής είναι παλιός γνωστός του κ. Βενιζέλου και έχουν γράψει από κοινού το βιβλίο «Ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων». Τον περασμένο Μάιο ο κ. Σκουρής συμμετείχε σε συζήτηση με τον φίλο του, όπως τον αποκάλεσε, Βαγγ. Βενιζέλο στην ημερίδα «Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής ιδέας» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως προωθεί και τη δική του υποψηφιότητα απαξιώνοντας παράλληλα την προεδρία Παυλόπουλου. Εκτιμάται ότι ο κ. Σκουρής, που προέρχεται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, θα κερδίσει και την έγκριση του ΚΙΝΑΛ. Αν και αρκεί πλέον ακόμη και η σχετική πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια γενικότερη σύμπλευση με τη Φ. Γεννηματά η οποία να εκφράζεται και στην από κοινού ψήφιση του εκλογικού νόμου και φυσικά, πολύ περισσότερο, στα εθνικά ζητήματα. Βέβαια, αν το ΚΙΝΑΛ ανταποκριθεί στο φλερτ του πρωθυπουργού, θα αφήσει όλο τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έχει κόστος στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Πάντως ο Ν. Αλιβιζάτος δεν έχει αποκλειστεί, ειδικά αν αποτελέσει το άλλοθι για την ευρύτερη προσέγγιση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Καθώς η προεδρολογία καλά κρατεί, παραμένει πάντα η πιθανότητα για τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έπαψε να σκέπτεται. Βέβαια στην πορεία είχε σκεφτεί να προτείνει την πρώτη γυναίκα για το αξίωμα, με τις πληροφορίες να παίζουν μεταξύ της Μαρίας Δαμανάκη –η οποία διατηρεί καλή σχέση με τη Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, όπως δείχνει παλαιότερη ανάρτησή της στα social media– και της Αννας Διαμαντοπούλου. Προσφάτως κυκλοφόρησαν και πληροφορίες ότι ο Μητσοτάκης πρότεινε τη… Φ. Γεννηματά. Και οι τρεις κυρίες πάντως προκαλούν «ανατριχίλα» στη δεξιά παράταξη. Στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία κυκλοφορεί και το όνομα του πρώην υπουργού επί Καραμανλή και διευθυντή του γραφείου του Σαμαρά Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter