Διαξιφισμοί στη Βουλή με φόντο τον προϋπολογισμό για το 2020

Διαξιφισμοί στη Βουλή με φόντο τον προϋπολογισμό για το 2020

Με τις παραδοσιακές αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης άρχισε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βολουδάκης, επισήμανε πως το τρίπτυχο (μείωση φορολογίας – άρση ρυθμιστικών εμποδίων για το επιχειρείν – ενεργοποίηση του μηχανισμού των δημοσίων επενδύσεων για βελτίωση υποδομών) βάσει του οποίου η κυβέρνηση πορεύεται για να προσελκύσει επενδύσεις, έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Χαρακτήρισε κυβερνητικά επιτεύγματα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, την άρση των capital controls, την απόδοση κοινωνικού μερίσματος και τη μετατροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πλεόνασμα.

Ο Μ. Βολουδάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναπαράγοντας το αφήγημα της υπερφορολόγησης. Σχολίασε χαρακτηριστικά πως τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στους πολίτες τέσσερις αχρείαστους ΕΝΦΙΑ, ενώ υποστήριξε πως το μαξιλάρι ρευστότητας δεν αποτελεί προίκα στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά χρήματα που δεσμεύτηκαν για την αποπληρωμή του χρέους και ως εκ τούτου τα 37 δισ. ευρώ «τα έχουμε και είναι σαν να μην τα έχουμε».

Πάρα ταύτα, ο εισηγητής της ΝΔ απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στον ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει την παράδοση υπερψήφισης των δαπανών για την άμυνα, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσης.

«Βαθιά ιδεοληπτικός ο προϋπολογισμός»

Η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Παπανάτσιου, χαρακτήρισε βαθιά ιδεοληπτικό και αντιαναπτυξιακό τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ -ως είθισται- θα καταψηφίσει. «Αφού η κυβέρνηση βρήκε δημοσιονομικό κενό, πώς νομοθετήσατε μείωση του ΕΝΦΙΑ κόστους 200 εκατ. ευρώ;» ρώτησε τον εισηγητή της ΝΔ, προσθέτοντας πως «τα 100 εκατ. ευρώ τα κατευθύνετε στο πιο πλούσιο 3,5% των πολιτών ενώ παίρνετε πίσω και μέρος της ωφέλειας του 2019 καθώς θα αυξηθούν οι αξίες των ακινήτων κατά 142 εκατ. ευρώ»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ασκώντας όμως πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα» σημείωσε η Κ. Παπανάτσιου και έκρινε πως η κυβέρνηση προχωρά σε φοροαπαλλαγές για τους λίγους αλλά και σε κεκαλυμμένες περικοπές δαπανών, πριμοδοτώντας παράλληλα από τον κρατικό κορβανά τα «δικά της παιδιά». Έψεξε τη ΝΔ για το γεγονός ότι εγκατέλειψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 2,5 από 3,5%, γεγονός που θα σηματοδοτούσε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, ενώ επέκρινε και την εγκατάλειψη της ρητορικής της ΝΔ περί 4% ανάπτυξης.

«Νέοι φόροι λόγω μη επίτευξης των στόχων»

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης, ακολουθώντας την τακτική του «διμέτωπου», άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ρητό ¨οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν¨ έχει και σήμερα ισχύ στην πραγματική οικονομία» είπε και χαρακτήρισε τροχοπέδη τους φόρους και τις τράπεζες για τα εισοδήματα των πολιτών και την ανάπτυξη αντίστοιχα. Υποστήριξε δε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός θα μπορούσε να έχει την πατρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε την επιβολή επιπλέον φόρων λόγω της αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο Κ. Σκανδαλίδης.

«Όμοιος προϋπολογισμός με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, εντόπισε και εκείνος σημεία ομοιότητας του τελευταίου προϋπολογισμού με εκείνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» ανέφερε, παραθέτοντας το στόχο για 3,5% «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έκανε λόγο για φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου έναντι της αφαίμαξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Και το ΚΚΕ, όμως ήταν αναμενόμενο, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

«Προϋπολογισμός διαχειριστή πολυκατοικίας»

Από την Ελληνική Λύση, ο Β. Βιλιάρδος επισήμανε πως πρόκειται για προϋπολογισμό χωρίς κανένα όραμα, ο οποίος δεν διαφέρει πουθενά από έναν προϋπολογισμό διαχειριστή πολυκατοικίας. Τόνισε, επίσης, ότι το μοντέλο «διαπλοκή, διαφθορά και κομματική αναλγησία» δεν αλλάζει στη χώρα ούτε με αυτόν τον προϋπολογισμό, ενώ παρέθεσε νέα εξήγηση για τους λόγους που υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως το αντάλλαγμα ήταν η συμφωνία για το χρέος. Και η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

«Ανελεύθεροι οι προϋπολογισμοί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολουθώντας τα χνάρια των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο γενικός εισηγητής του ΜΕΡΑ25, Κρ. Αρσένης, ανέφερε πως ο εν λόγω προϋπολογισμός μοιάζει πολύ με τον προηγούμενο. «Ταξικό πρόσημο υπάρχει και θα το καταγγείλουμε» είπε και αποκάλεσε ανελεύθεροους τους προϋπολογισμούς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στηλίτευσε την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε μία εκ των βασικών προεκλογικών της εξαγγελιών και συγκεκριμένα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Από την πρώτη βδομάδα διακυβέρνησής σας είπατε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι θετικοί για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2021. Όταν δηλαδή ξέρουμε πως το 2022 θα πέσει ο στόχος στο 2,2 από το 3,5%» εξήγησε, γνωστοποιώντας πως και το ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter