Διδάκτορας Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Διδάκτορας Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Πήρε τον τίτλο με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των καθηγητών.

Ο 77χρονος πια, καταδικασμένος για συμμετοχή στη 17Ν, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και εξαθλιωμένες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές και χωρίς να του παρέχονται ούτε καν τα απαραίτητα και αυτονόητα εφόδια, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικός υπολογιστής και πρόσβαση στο ίντερνετ, ανακηρύχθηκε ομόφωνα διδάκτορας της Επιστήμης των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο κρατούμενο στην ιστορία που κατάφερε να ολοκληρώσει όλους τους κύκλους σπουδών από τη φυλακή, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη φορά τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία που μια διδακτορική διατριβή εκπονείται και υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου στη φυλακή και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστήριξε, με τη χρήση εφαρμογής τηλεκπαίδευσης, ενώπιον επιτροπής τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Η επίλυση των εξισώσεων των Navier-Stokes χωρίς κατακόρυφο ιξώδες».

Η επιτροπή αποτελούνταν από τους καθηγητές Michel Broué, Université Paris (πρόεδρος της επιτροπής), Frédéric Charve, Université Paris-Est Créteil (εξεταστής) Isabelle Gallagher, Université Paris-Diderot (διευθύντρια της διατριβής), AnneLaure Dalibard, Sorbonne Université (εισηγήτρια), Pierre Gilles Lemarié, Université d’Évry (εισηγητής) και Georges Skandalis, Université Paris (εξεταστής).

Isabelle Gallagher: «Ελπίζω ότι θα γίνει παράδειγμα»

«Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά λίγο μετά τη σύλληψή του. Οπως μου είπε μία φορά, ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής ήταν ότι τα μαθηματικά μπορούν, χρειάζονται ελάχιστο εξοπλισμό, θεωρητικά αρκούν ένα στιλό και χαρτί. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Χρειάζεται κανείς πρόσβαση στα μαθήματα και αργότερα σε ερευνητικά άρθρα, αλλά και συζήτηση με καθηγητές και ερευνητές – μερικές φορά μία πεντάλεπτη συζήτηση σώζει πολλές ώρες υπολογισμών σε λάθος κατεύθυνση! Δυστυχώς, δεν του χορηγήθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, οπότε το αναγκαίο υλικό φωτοτυπούνταν και στελνόταν στον ίδιο. Οι συζητήσεις μας ήταν περιορισμένες και ολιγόλεπτες στο τηλέφωνο, σε έναν διάδρομο της φυλακής χωρίς κάποιο τραπέζι ώστε να κρατάει σημειώσεις» λέει στο Documento η διευθύντρια της διατριβής Isabelle Gallagher, καθηγήτρια στο Université ParisDiderot, και υπογραμμίζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες προσθέτει: «Παρά τις δυσκολίες αυτές και σχεδόν αδύνατες εργασιακές συνθήκες, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατάφερε να περάσει τις πανεπιστημιακές εξετάσεις με υψηλούς βαθμούς και να ξεκινήσει τις διδακτορικές του σπουδές υπό την επίβλεψή μου. Το να γράψεις ένα διδακτορικό είναι σπάνια μία εύκολη υπόθεση. Κάθε διδακτορικός φοιτητής θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Είναι κρίσιμο να μπορείς να επικοινωνείς με συμφοιτητές, με τον επιβλέποντα ή άλλους ερευνητές. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν μπορούσε να κάνει κάτι γι’ αυτό και πάλι όμως κατάφερε να επιτύχει τον στόχο και να αποκτήσει διδακτορικό στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η έρευνά του αφορά ένα γνωστό και δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα: η επίλυση της εξίσωσης Navier-Stokes. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένη από τα αποτελέσματα που μπόρεσε να αποκτήσει και σύντομα θα κατατεθεί για δημοσίευση σε ένα ερευνητικό περιοδικό των μαθηματικών.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος λέει ότι το να ασχολείται με τα μαθηματικά τον έσωσε, ειδικά τον πρώτο καιρό της φυλάκισης του. Ελπίζω ότι το επίτευγμα του θα γίνει ένα παράδειγμα για πολλούς στο μέλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter